Våldets sociala och psykologiska dynamik

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5HG019

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5HG019
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Förintelse- och folkmordsstudier A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 9 september 2020
Ansvarig institution
Historiska institutionen

Allmänt

Historiska institutionen, Uppsala universitet, ansvarar för kursen.

Behörighetskrav

Kandidatexamen. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter avslutad kurs kommer studenten att kunna:

  • Redogöra för de teorier som förklarar de kognitiva och sociala processer som ligger till grund för uppkomsten av individuella och kollektiva identiteter.
  • Analysera de mekanismer som aktiveras vid social och etnisk mobilisering, samt förklara deras effekter på individuell och gruppnivå.
  • Förstå och förklara identitetsprocessernas effekt på våldets dynamik, med tonvikt på aspekter såsom etnisk distans, avhumanisering och ideologi.
  • Analysera relationen mellan olika teoretiska förklaringar till deltagande i massvåld, med fokus på förklaringsvariabler såsom predisposition, kontext och gruppdynamik.
  • Analysera skillnader i benägenhet att delta i massvåld med avseende på exempelvis socio-ekonomisk status, ideologisk övertygelse och kön, med särskild tonvikt på sociala, kulturella och biologiska förklaringar.
  • Självständigt jämföra våldets dynamik i olika institutionella, politiska och kulturella kontexter.
  • Redogöra för den sociala dynamik som uppstår genom interaktionen mellan förövare, offer, åskådare och övriga i olika sammanhang.
  • Analysera effekterna av trauma och sekundär traumatisering, samt identifiera och förklara de strategier som offer och förövare tillämpar för att minska deras effekter på det egna välbefinnandet i samband med och efter massmord.
  • Tillämpa de teoretiska resonemangen på empiriska exempel av folkmord och annat massvåld.

Innehåll

Kursen syftar till att ge studenterna fördjupad kunskap om de psykologiska och socialpsykologiska faktorer som påverkar individuellt handlande i samband med utbrott av folkmord och annat massvåld. Olika teoretiska perspektiv kommer att diskuteras, med en tonvikt på deras förklaringsvärde när det gäller de faktorer som påverkar förövare, offer och åskådare. Dessutom kommer de sociala, psykologiska och kulturella dimensioner att beaktas, med särskild tonvikt på den potentiellt destruktiva relationen mellan individ, grupp och ledare.

Undervisning

Undervisningen har formen av föreläsningar, seminarier och muntliga presentationer.

Examination

Studenternas examineras genom fullgörande av skriftliga och muntliga uppgifter. De studenter som inte fullgjort enstaka obligatoriska uppgifter ges möjlighet att senast vid terminens slut komplettera dessa. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin