Islam idag - från salafism till muslimsk liberalteologi och feminism

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RG604

Kod
5RG604
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Studierektor, 22 februari 2022
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen utgör fristående kurs.

Behörighetskrav

Kandidatexamen med ett samhällsvetenskapligt, historisk-filosofiskt eller religionsvetenskapligt ämne som huvudområde, eller 120 hp inklusive 90 hp inom ett religionsvetenskapligt huvudområde.

Mål

Det övergripande målet för kursen är att ge studenten fördjupade kunskaper i ett urval av samtida muslimska intellektuella strömningar, tolkningstraditioner och sociala rörelser. Kursen utgår från tre huvudfrågor: Vad ligger till grund för framväxten av de samtida muslimska tolkningstraditionerna och socio-religiösa rörelserna? Vilka frågor driver på denna utveckling? Hur manifesteras skillnaderna i de olika samhällen där vi finner muslimsk befrielseteologi, salafism och muslimsk feminism?

Efter genomgången kurs förväntas studenten skriftligt och muntligt kunna

  • redogöra för innehållet i och skillnaderna mellan en antal samtida muslimska tolkningstraditioner,
  • identifiera centrala tänkare och olika tolkningsmetoder inom samtida muslimska rörelser,
  • kritiskt diskutera vad som skiljer samtida muslimska rörelser och deras innehåll från de klassiska, eller förmoderna tolkningstraditionerna.

Innehåll

Kursen ger en fördjupad inblick i ett urval av samtida muslimska rörelser och tolkningstraditioner, deras bruk av urkunder, drivande frågeställningar och uttryck genom vilka de kommunicerar sina budskap till respektive målgrupper. Kursen gör noggrannare undersökningar av frågor som berör orsaksfaktorer till framväxten av olika muslimska befrielseteologiska och feministiska idétraditioner. Likaså tittar vi närmare på framväxten av varierande former av salafism och dess uttrycksformer i en rad olika sociopolitiska kontexter.

Undervisning

Undervisning ges i form av förinspelade föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examinationen på kursen genomförs i form av nätseminarier och PM (2,5 hp), och en hemtentamen (5 hp).

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin