Gestaltning och 2D-datorgrafik för spel 1

10 hp

Kursplan, Grundnivå, 5SD510

Kod
5SD510
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 31 mars 2021
Ansvarig institution
Institutionen för speldesign

Allmänt

Kursen ges inom biområdet Gestaltning i konvergerande medier.

Kursen ingår i Kandidatprogram i speldesign och grafik, 180 hp.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c

Mål

Kursens mål är att studenten ska tillgodogöra sig grundläggande kunskaper och färdigheter i gestaltning med 2D-datorgrafik i digitala spel. Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • uppvisa grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter i gestaltning och visuell kommunikation med konstnärliga principer och grundkomponenter,
  • visa basala kunskaper och färdigheter inom skissteknik, konstruktionsteckning och karaktärsdesign i relation till den mänskliga kroppen baserat på dynamik, rörelse, line-of-action, volym, anatomi och speldesign,
  • påvisa fundamentala kunskaper och färdigheter i applicering av färgteori, ljus och skugga,
  • visa grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter i perspektivteckning och komposition av enkla miljöer, samt
  • uppvisa grundläggande kunskap och färdighet i produktionen av 2D-grafiska spel.

Innehåll

Kursen börjar med en introduktion till visuell kommunikation och kommunikationsteori såväl som konstprinciperna. Fokus ligger på karaktärsdesign och karaktärsutveckling applicerat på 2D-datorgrafik. Kursen är uppbyggd med praktiska och teoretiska gestaltningskomponenter såsom perspektiv och konstruktion av både objekt och den mänskliga kroppen. Kursen introducerar komponenter som sprites, animation och parallaxer för 2D-spel samt implementation av spelobjekt i en spelmotor.

Undervisning

Kursen kombinerar undervisning och självstudier. Undervisningen är i form av föreläsningar, seminarier och workshops.

Kursen ges på engelska.

Examination

Kursen kan ge antingen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Examination sker i form av praktiska och skriftliga uppgifter samt muntliga presentationer under kursens gång. Betygsättning baseras på hur väl uppgifterna visar på en förståelse och applikation av det teoretiska, tekniska och artistiska innehållet i kursen såsom det är beskrivet i kursens mål och instruktionerna för varje enskild uppgift.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.

OBS Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin