Krisens historia I

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5LH007

Kod
5LH007
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Idé- och lärdomshistoria A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 14 september 2021
Ansvarig institution
Institutionen för idéhistoria

Behörighetskrav

Kandidatexamen

Mål

Efter fullgjord kurs skall studenten kunna:

  • redogöra för krisbegreppets historia samt den roll kriser och krisperspektiv spelat inom historieteori och historiska förklaringar;
  • visa förmåga att analysera och jämföra krisnarrativ inom olika vetenskapliga områden och i förhållande till ett urval historiskt situerade kriser (till exempel inom miljö och klimat, ekonomi och demokrati, medicin och global hälsa);
  • kritiskt reflektera kring hur förståelsen av kriser och deras historiska, samhälleliga och globala betydelse har förändrats över tid.

Innehåll

I början av 2000-talet har en våg av globala kriser - finanskriser, demokratins kris, miljö- och klimatkriser, pandemier och hälsokriser, och globaliseringens egen kris ­- alltmer präglat samhällsförståelsen och rest krav på politiska beslut och reformer, ny kunskap och förändrade livsmönster. Men vad betyder det att förstå samhället och världen ur krisens perspektiv? Hur formar det synen på framtid och historia? Hur förstås och analyseras aktuella kriser inom olika vetenskaper och kunskapsområden? Hur har krisbegreppets innebörder förändrats över tid och mellan olika historiska miljöer? Vilken roll spelar krisnarrativ och historiska kriser i historieteori och inom ramen för historiska förklaringar? Vilken betydelse kan en avancerad förståelse av krisens historia spela för vårt sätt att förstå, möta och hantera kriser i samtiden?

Dessa frågor behandlas i kursen genom en serie föreläsningar och case-orienterade seminarier med lärare som har speciell kompetens och bedriver forskning inom olika områden med kopplingar till samtida kriser och krisförståelse. Kursen kan läsas av avancerade studenter på master- och doktorandnivå från samtliga (?) vetenskapsområden.

Kursen Krisens historia I lägger fokus på de grundläggande historiska perspektiven och ger en orientering i krisens och krisbegreppens betydelse i historiska förklaringar och historieteori samt gör tematiska nedslag i ett urval historiska och samtida kriser. Kursen Krisens historia II lägger fokus på tematisk och vetenskapligt integrativ fördjupning av aktuella kriser och krisperspektiv kopplade till klimat och miljö, medicin och hälsa, ekonomi och demokrati. Därtill läggs fokus på aktuell teoribildning om kriser i senmoderniteten som över tid alltmer sammankopplade och samhällsdefinierande fenomen och processer. Kurserna kan både läsas enskilt och som två sammanhängande kurser som ger successiv fördjupning och progression.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarier och skrivuppgifter.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin