Diakonivetenskap 2

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG408

Kod
5RG408
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 14 december 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Diakonivetenskap 1, 15 hp.

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • Redogöra för och självständigt diskutera framväxten av diakonivetenskap som ett tvärvetenskapligt kunskaps- och forskningsområde i relation till andra religionsvetenskapliga respektive samhällsvetenskapliga forskningsområden.
  • Reflektera över förhållandet mellan teori och praktik i diakonivetenskapliga studier, liksom över vilka konsekvenser olika sätt att se på kunskap kan få för val av metod.
  • Självständigt formulera en aktuell diakonivetenskaplig frågeställning och utifrån den utforma och genomföra en kvalitativ undersökning i mindre format.
  • Tillämpa grundläggande källkritiska metoder samt problematisera tillförlitligheten hos olika typer av källor.
  • Rapportera en undersökning på ett sätt som följer normerna för akademiskt skrivande.

Innehåll

Kursen är orienterad mot aktuella teman i det diakonivetenskapliga forskningsfältet. Utvecklingen av diakonivetenskap som kunskaps- och forskningsområde diskuteras i relation till andra religionsvetenskapliga respektive andra samhällsvetenskapliga forskningsområden. Av särskild vikt är frågan om hur erfarenheter från vardagens diakonala och sociala praktiker kan bli till prövbar kunskap som kan delas med andra. I kursen ingår att skriftligt formulera, bearbeta och diskutera ett aktuellt samhällsproblem ur ett diakonivetenskapligt perspektiv.

Undervisning

Undervisning ges i form av skrivna instruktioner, seminarier och inspelade föreläsningar. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examinationen på kursen genomförs i form av seminarier (0 hp), pm (9 hp) och fallstudierapport (6 hp). Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin