Kristendom och kolonialism

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG401

Kod
5RG401
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 11 november 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • Övergripande redogöra för kolonial expansion och kristen mission i Afrika, Asien, Amerika och Oceanien under tidigmodern och modern tid och hur politiska och kristna ideologier samverkat i dessa processer.  
  • Visa djupare förståelse för exempel på kristen mission och kristet kyrkoliv i konkreta koloniala situationer och hur dessa påverkats av avkolonisering,
  • Jämföra olika typer av kristna missionsmetoder och -strategier som använts i kolonialt dominerande samhällen i världen utanför Europa. 
  • Uppvisa förmåga att diskutera och analysera relationer mellan kristen mission och västerländsk kolonialism såväl i seminarier och i längre texter. 

Innehåll

I kursen studeras översiktligt olika former av kolonial expansion i Afrika, Asien, Amerika och Oceanien från 1400-talet till 1900-talet samt avkoloniseringsprocesser och nykolonialism. Ett centralt tema är hur politiska och religiösa ideologier samverkat för att utveckla och upprätthålla kolonialsystem. Fokus ligger på relationer mellan kolonialism och kristen mission och de missionsmetoder och -stragier som användes och på hur kristna trosföreställningar och praktiker omformulerades lokalt. Förutom en global överblick innehåller kursen fallstudier, hämtade från såväl katolska som protestantiska och ortodoxa sammanhang på olika kontinenter.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examinationen på kursen genomförs i form av PM (3 hp) och skrivning (4,5 hp).

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin