Additiv tillverkning i medicinska tillämpningar
Kursplan, Avancerad nivå, 1TM128
- Kod
- 1TM128
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Materialteknik A1F
- Betygsskala
- Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 18 oktober 2022
- Ansvarig institution
- Institutionen för materialvetenskap
Behörighetskrav
120 hp varav 90 hp inom teknik/naturvetenskap. Additiv tillverkning eller genomgångna kurser Additiv tillverkning i polymera material varav 2 hp ska vara avklarade och Additiv tillverkning i metalliska och keramiska material varav 2 hp ska vara avklarade. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- ge exempel på användningsområden av AM inom medicinska tillämpningar,
- redogöra för och utvärdera additiva tillverkningsmetoder av vanliga polymerer, keramer och metaller som används inom medicinska tillämpningar,
- redogöra för och utvärdera vanliga karaktäriseringsmetoder av relevans for AM-tillverkade biomaterial och implantat,
- förklara begränsningarna med AM av medicinska material med avseende på biologiska och regulatoriska aspekter,
- förklara användningen av bioprinting för nuvarande och tänkta framtida tillämpningar,
- tillämpa kunskaperna inom ett projektarbete och analysera, presentera och diskutera resultaten med en blandad målgrupp.
Innehåll
Syftet med kursen är att ge studenterna en förståelse för hur additiv tillverkning (AM) kan tillämpas inom det medicinska fältet för att utveckla nya material och implantat som är bättre anpassade till den specifika tillämpningen och/eller patienten. Studenterna förväntas också uppnå en förståelse för de utmaningar som är specifika för just medicinska tillämpningar av AM, tex regulatoriska aspekter och interaktion med det biologiska systemet.
Introduktion till AM i medicinska tillämpningar. Design och skrivning i olika material för medicinska tillämpningar, exempelvis implantat för ersättning av ben. Vanliga karaktäriseringsmetoder av relevans för AM-tillverkade biomaterial och implantat. Generella och AM-specifika interaktioner mellan material och det biologiska systemet - in vitro, in vivo och kliniska aspekter. Regulatoriska frågeställningar relaterade till AM-tillverkade implantat. Bioprintning - skrivning med celler.
Undervisning
Föreläsningar och gruppvist projektarbete med praktiska moment.
Examination
Muntlig och skriftlig redovisning av projektarbete (1,5 hp). Skriftlig tentamen (3,5 hp).
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.