Judendom och politik

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG115

Kod
5RG115
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 8 november 2022
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • redogöra för judiska ideologiska och politiska förhållningssätt i historia och i nutid;
  • känna till centrala texter, rörelser och tänkare som har varit viktiga i utformandet av judiska idéer om politisk makt, legitimitet och identitet;
  • använda och förklara några viktiga termer och begrepp i judisk tradition relaterade till socialt engagemang och politik;
  • diskutera relevanta judiska rörelsers samhällsengagemang relaterade till sociala, religiösa och historiska kontexter;
  • visa prov på självständigt kritiskt tänkande och argumentera för sina ståndpunkter.

Innehåll

Den judiska traditionen har utvecklat ett flertal förhållningssätt till makt, livsideal och identitet. Bibelns krav på rättvisa har inspirerat åtskilliga judiska aktörer och tänkare. Judendomen har både fungerat som en minoritetstradition och i modern tid också utvecklat nationalistiska ideologier, främst relaterade till staten Israel. Kursen beskriver olika förhållningssätt och historiska sammanhang där judendom utvecklat politiska principer och ideologier. Kursen ger exempel på bibliska perspektiv, messianska föreställningar, samt moderna politiska rörelser som Bund, sionism och filosofer som Abraham Joshua Heschel, Hannah Arendt och Yeshayahu Leibowitz.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examinationen på kursen genomförs i form av aktivt deltagande i två obligatoriska seminarier (3 hp), och en PM (4,5 hp).

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin