Helgon

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG411

Kod
5RG411
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 15 december 2022
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Introduktionskurs i religionsvetenskap, 30 hp eller Religionsvetenskap A, 30 hp

Mål

Kursen syftar till att ge en bred överblick över uppfattningar om helighet, helgon och former för helgonvördnad i historia och nutid. Den behandlar såväl katolska som ortodoxa och reformatoriska traditioner.

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Redogöra för teologiska uppfattningar om helighet, helgon och helgonvördnad från fornkyrkan till nutiden och känna till den huvudsakliga idéutvecklingen.
  • Redogöra för likheter och skillnader mellan officiell och folklig förståelse av helgonens roll.
  • Jämföra synen på helgon inom olika kristna traditioner.
  • Analysera källtexter om, och bilder av, helgon från skilda tider.

Innehåll

Kursen ger en introduktion till trosföreställningar om helgon från fornkyrkan fram till i dag i såväl katolska som ortodoxa och reformatoriska traditioner. Den ger kunskaper i teologiska och ikonografiska förändringar över tid, men fokus ligger på praktisk helgonvördnad, uppfattningar om vad som har betraktats som helgonlika egenskaper och hur kristna genom historien förhållit sig till helgon i sitt dagliga liv.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examinationen på kursen genomförs i form av PM (2,5 hp) och hemskrivning (5 hp) samt aktivt seminariedeltagande. Delmomenten följer fasta tidsramar där examinationsuppgifter inlämnas till lärare vid utsatt datum.

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin