Skönhet, humor och lust i skuggan av bomben

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG119

Kod
5RG119
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 15 december 2022
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • kritiskt analysera samhällsvetenskapliga, humanistiska och historiska texter om förhållningssätt till kärnvapenhot
  • reflektera över och bedöma den potentiella kraften hos företeelser som skönhet och humor, för att stärka människors förmåga att bemöta risken att utplånas av kärnvapen
  • värdera möjliga källor till historisk och etnografisk kunskap om människors förhållande till kärnvapen
  • visa på ett nyanserat sätt, i skrift och muntlig presentation, hur människor agerar inför, reflekterar över och reagerar på kärnvapenhot.  
  • inför en grupp genomföra samtal med inbjudna personer som reflekterat över sina egna förhållningssätt till avgörande historiska händelser

Innehåll

Kan den skönhet vi finner i världen hjälpa oss att skydda det som lever från att ta skada? Kan den glädje och lust som kommer av förmågan till humor förmå oss att möta risken för utplåning genom kärnvapen utan att vika undan? I denna kurs utforskar vi erfarenheterna av att vara människa under ödesdigra förhållanden. Vi undersöker möjliga källor till hopp, livskraft och engagemang via historiska och nutida tänkare och konstnärer, intervjuer med inbjudna gäster och studenters egna projekt.

Undervisning

Undervisningen sker i form av deltagande föreläsningar, studentintervjuer med inbjudna gäster, diskussioner om litteraturen, praktiska övningar och en analyserande forskningsuppgift som lämnas in skriftlig och muntligt presenteras inför läraren och övriga studenter. Kursen genomförs på engelska.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i obligatoriska seminarier (0 hp), en PM (4 hp) samt en muntlig presentation (3,5 hp).

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa och tala engelska förutsätts då kursen genomförs på engelska. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin