Ekonomisk historia B: Arbete, kapital och utveckling

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2EH335

Kod
2EH335
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Ekonomisk historia G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 9 mars 2023
Ansvarig institution
Ekonomisk-historiska institutionen

Behörighetskrav

30 hp ekonomisk historia eller Historia A, 30 hp, eller Idéhistoria A, 30 hp, eller Frågor till det förflutna. Introduktion till historiska studier, 30 hp, eller Samhällsvetenskaplig grundkurs, 30 hp.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • tolka övergripande ekonomiska strukturförändringar i relation till politik, organisationer och individers agerande i Sverige och globalt.
  • diskutera och analysera relationen mellan arbete och kapital över tid och jämföra mellan olika geografiska områden.
  • analysera och kritiskt förhålla sig till historiska utvecklingsförlopp.
  • reflektera och diskutera aktuella samhällsfrågor utifrån en ekonomisk-historisk kontext.
  • självständigt formulera och diskutera avgränsade och undersökningsbara vetenskapliga problem med utgångspunkt i kursens innehåll.
  • arbeta metodiskt med olika typer av källmaterial i en historisk kontext.
  • aktivt och självständigt delta i seminariediskussioner.

Innehåll

Den ekonomiska utvecklingen från 1900-talets början har präglats av industrialisering och snabb ekonomisk tillväxt på global nivå. Samtidigt har tillväxten utmanats av två världskrig och depressioner. En följd av detta har varit att olika ekonomisk-politiska regimer har avlöst varandra. Dessa har i grunden har förändrat förutsättningarna för relationen mellan arbete och kapital vid flera tillfällen. Hur kan vi analysera och förstå den dramatiska utvecklingen under de senaste 100-åren?

Kursen är en fördjupning i den ekonomisk-historiska utvecklingen efter 1914 i Sverige och globalt. I kursen ges grundläggande kunskaper om den ekonomiska tillväxtens mönster under ett sekel liksom om centrala begrepp inom ekonomin. Fördjupning kommer att ske i relationen mellan arbete, kapital och utveckling. 

Arbete - i ekonomiskt och historiskt perspektiv: Syftet är att ge fördjupade kunskaper om arbetslivets och arbetsorganisationens skiftande former, i Sverige och globalt. Industrialiseringens omvandlingskraft tas som utgångspunkt, där utvecklingen i industrialiserade samhällen och välfärdsstatsutveckling kommer att beröras. Viktiga ekonomisk-historiska forskningsområden som fördelningsfrågor och genusarbetsdelning kommer att belysas. 

Kapital och finans - ekonomiska och historiska perspektiv: Vilken roll spelar fördelningen av kapital för ett samhälles ekonomiska och sociala utveckling både i Sverige och globalt? Vilken roll har finansiella marknader och entreprenörer spelat för den moderna kapitalismens framväxt? I denna fas av den organiserade kapitalismen är storföretaget i centrum. Den organiserade kapitalismen utmanas av ökad global arbetsdelning som i grunden påverkar företagens sätt att producera, vilket även gäller förutsättningarna för nationalstaten att bedriva ekonomisk politik och påverkar statens roll.

Kursen inleds med en ekonomisk-teoretisk fördjupning med avseende på tillväxt, ekonomisk teori och industrialiseringens drivkrafter, därefter följer en fördjupning under tre veckor i den svenska ekonomiska historien vad avser arbete, kapital och utveckling. Under en vecka kommer särskilda källövningar att ske med svenskt material. Slutligen, under tre veckor, behandlas den globala ekonomiska historien med samma tematik, arbete, kapital och utveckling.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och metodövningar.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande på seminarier samt genom skriftliga och muntliga tentamen och inlämningsuppgifter. 

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin