Introduktionskurs i bibelhebreiska

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG305

Kod
5RG305
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 31 januari 2023
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursen vänder sig i första hand till dem som vill lära sig bibelhebreiska för att därigenom kunna fördjupa sitt studium av Gamla testamentet/Hebreiska bibeln och annan hebreisk litteratur från samma tid. Dess syfte är att studenterna skall tillägna sig grundläggande kunskaper i den hebreiska som vi möter i bland annat Gamla testamentet/Hebreiska bibeln samt nå insikt om de språkliga frågornas roll i den bibelvetenskapliga analysen.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

  1. skriva hebreisk skrift och uttala hebreiska ord.
  2. använda ett grammatiskt analysspråk för att formbestämma ord och beskriva olika språklig företeelser i bibelhebreiskan.
  3. redogöra för betydelsen hos ord som ingår i Hebreiska bibelns basala ordförråd.
  4. med hjälp av lexikon och grammatik läsa, förstå och tolka enklare gammaltestamentlig text på grundspråket samt översätta den till svenska.
  5. diskutera översättning och tolkning av Genesis 2.
  6. reflektera kring språkstudiets relevans för tolkningen av Gamla testamentet/Hebreiska bibeln och förståelsen av dess tankevärld.

Innehåll

Kursen börjar med reflektion över språkstudiets relevans för texttolkning och teologi samt repetition av allmän språklära. Successivt inhämtas med hjälp av lärobok, grammatik och annat undervisningsmaterial elementa i hebreisk formlära och syntax. Arbetet med textexempel ger grammatisk insikt och förmedlar delar av ett centralt ordförråd. Detta byggs ut och övas systematiskt. Under kursens lopp läses vissa texter ur Hebreiska bibeln och eventuellt annan hebreisk litteratur från samma tid.

Undervisning

Kursen är i huvudsak nätbaserad och genomförs i lärplattformen Studium. Studenterna fullgör, inom angiven tid, uppgifter och seminarier enligt lärarens instruktioner. Samlingar i Uppsala kan komma att erbjudas under kursens gång (ej obligatoriska). Dator med Internetuppkoppling är en förutsättning för att kunna följa kursen.

Undervisningstillfällen i kursen kan komma att genomföras på engelska.

Examination

  • Muntlig examination på formlära och syntax, 6 hp
  • Hemuppgift på Genesis 2, 3 hp
  • Muntlig examination med översättningsövning, 6 hp

Vid muntlig examination används IT-baserat kommunikationsverktyg.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin