Litteraturvetenskap B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5LV311

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5LV311
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Litteraturvetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 13 februari 2023
Ansvarig institution
Institutionen för litteraturvetenskap och retorik

Allmänt

Kursen ges inom Litteraturvetarprogrammet, Kandidatprogram i retorisk och litterär kommunikation samt som fristående kurs.

Behörighetskrav

Behörighet: 22,5 hp från Litteraturvetenskap A inkl delkurserna A1, A2 och A3, alternativt 45 hp i Liberal Arts och Litteraturhistorisk översikt, 15 hp.

Mål

Kursen bygger vidare på Litteraturvetenskap A och ger en fördjupning i litteraturens historiska och samtida villkor, i analys av litterära texter samt i teoretiska och metodologiska perspektiv. Den studerande vidareutvecklar sina färdigheter att tolka litterära texter och förmågan att kommunicera om litteratur i tal och skrift, samt lär sig grunderna i akademiskt skrivande. I kursen behandlas dessutom globala perspektiv på litteratur, populärlitteratur, barn- och ungdomslitteratur samt litterär mediering. 

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:

  • visa utvecklad kunskap om litteraturvetenskapliga teorier, metoder och tolkningsstrategier
  • visa förmåga till kritisk och reflekterande läsning, samt till självständig analys och diskussion av litterära texter
  • visa en utvecklad förståelse av litteraturens villkor och former globalt, genom historien och i samtiden  
  • visa grundläggande färdigheter i vetenskaplig framställning
  • planera, utforma och slutföra skriftliga uppgifter i olika texttyper och på en godtagbar språklig nivå

Innehåll

I kursen ingår fyra delkurser om 7,5 hp.

1. Litteraturvetenskaplig teori och praktik

Litteraturens mångsidighet har sin motsvarighet i ett stort antal litteraturvetenskapliga metodskolor som dels belyser de litterära formerna, dels knyter litteraturen till olika aspekter av det omgivande livet. Delkursen ger en översikt över de viktigaste metoderna tillsammans med praktisk tillämpning. Genom att själv analysera ytterligare exempel fördjupar den studerande sin förmåga att tillämpa vetenskapliga teorier, metoder och tolkningsstrategier.

Efter genomgången delkurs ska den studerande kunna:

  • visa förtrogenhet med olika perspektiv som kan anläggas inom litteraturvetenskap, exempelvis estetiska, ideologiska, sociologiska och psykologiska
  • kritiskt analysera litterära texter med tillämpning av vetenskapliga teorier, metoder och tolkningsstrategier.

2. Globala och historiska perspektiv på litteratur

Karakteristiskt för litteraturen är att den erbjuder möten med såväl andra kulturer som tidigare skeden i den västerländska kulturen. Delkursens syfte är dels att med ett urval av exempel fördjupa kunskaperna om litteratur som ligger på geografiskt och/eller historiskt avstånd från den samtida västerländska horisonten, dels att belysa de teoretiska frågor och metodiska utmaningar som detta medför. Kombinationen av globala och historiska perspektiv kan innebära att kursen behandlar frågor om begreppet världslitteratur, historieskrivning, historiska maktperspektiv, översättning eller tradering över kulturella och mediala gränser.

Efter genomgången delkurs ska den studerande kunna:

  • visa en utvecklad förståelse av litteraturens villkor globalt och genom historien  
  • visa förmåga att göra historiserande läsningar
  • kritiskt diskutera vad som kännetecknar litterära verks förändrade innebörd och betydelse när de migrerar över kulturella och historiska gränser.

3. Att skriva om litteratur

Litteraturens betydelse i vår kultur återspeglas i att den kommenteras i ett stort antal texttyper, från inlägg på sociala medier över recensioner, kulturjournalistik och essäer till stringent litteraturvetenskap. Delkursen belyser de förutsättningar och genrekonventioner som gäller för dessa. Den omfattar också praktiska övningar som utvecklar den studerandes förmåga att uttrycka sig inom olika texttyper, samt att konstruktivt diskutera egna och andras texter.

Efter genomgången delkurs ska den studerande kunna:

  • visa förmåga att uttrycka sig i olika texttyper
  • granska och ge konstruktiv respons på andras texter
  • visa grundläggande färdigheter i vetenskaplig framställning.

4. Samtida litteratur

Mediesamhället och förändringar i litteraturgenrernas inbördes relationer har ställt litteraturen och litteraturvetenskapen inför nya utmaningar men erbjuder också nya möjligheter. Delkursen behandlar samtida litteratur i olika genrer - populärlitteratur, barn- och ungdomslitteratur samt ett urval av exempelvis poesi, romaner eller dramatik. Syftet är dels att träna förmågan till textanalys av samtida litteratur, dels att öka kunskapen om litteraturens villkor och former i nutidens medielandskap och på svensk bokmarknad, som till exempel ljudbok, olika former av multimodalitet och digital litteratur.

Efter genomgången delkurs ska den studerande kunna:

  • visa förmåga att självständigt analysera samtida litteratur i olika genrer
  • redogöra för särdragen i populärlitteratur och barn- och ungdomslitteratur
  • visa grundläggande kunskaper om litterär mediering
  • kritiskt diskutera litteraturens villkor och former i ett nutida medielandskap och på svensk bokmarknad. 

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, skriftliga uppgifter samt gruppuppgifter. Vissa kursmoment har obligatorisk närvaro.

Examination

Studenterna examineras genom fullgörande av skriftliga och muntliga uppgifter. Aktivt deltagande på seminarierna och genomförande av förelagda gruppuppgifter är en del av examinationen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om riktat pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

I delkurserna ges betygen VG, G och U. För betyg G på kursen måste alla delkurser vara godkända. För betyg VG måste VG uppnås på minst 22,5 hp.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin