Predikotexter

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG310

Kod
5RG310
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Studierektor, 17 maj 2023
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Fortsättningskurs i religionsvetenskap, 30 hp eller B-kurs i bibelvetenskap (30 hp)

Mål

Kursens syfte är att studenten ska tillägna sig ökade kunskaper om ett urval av evangeliebokens texter och utveckla sin förmåga att analysera dem inom ramen för sin framtida eller pågående yrkesutövning.

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • utifrån kurslitteraturen på ett mer principiellt plan reflektera och diskutera kring olika hermeneutiska aspekter av bibelbruket i gudstjänster och predikosammanhang
  • kommentera och diskutera de studerade bibeltexterna ur ett exegetiskt perspektiv
  • kommentera och diskutera de olika bibeltexternas relation till varandra och andra texter i det gudstjänstsammanhang som de ingår i
  • reflektera kring och diskutera hur de kan tolkas och förstås på ett rimligt och meningsfullt sätt i relation till de studerade aspekterna och den aktuella samhälls­kontexten.

Innehåll

Kursen inleds med en mer allmän reflektion och diskussion kring vad det innebär från hermeneutisk synpunkt att utlägga bibeltexter i en predikan i ett gudstjänstsammanhang. Reflektionen utgår från ett antal artiklar som behandlar relevanta hermeneutiska frågor. Därefter studerar studenten i grupp eller individuellt ingående de bibeltexter som ingår i gudstjänsterna på två söndagar under kurstiden. Bibeltexterna studeras exegetiskt i sin ursprungliga kontext och i senare reception. Särskild uppmärksamhet ägnas åt det sammanhang som den aktuella gudstjänsten utgör och åt den aktuella samhällskontexten. Studiet avslutas med en övergripande reflektion över hur texterna kan tolkas och förstås i relation till de aspekter av tolkning som beaktats under kursen.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma. Vid ett mycket litet studentantal kan angivna undervisningsformer komma att ändras till självstudier.

Examination

Examinationen på kursen genomförs i form av seminarium på lärplattformen (1,5 hp) och två PM: PM 1 (3 hp) och PM 2 (3 hp).

Samtliga examinatoriska moment betygssätts med U-G.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin