Urbansociologi - aktuella utmaningar

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2SC159

Kod
2SC159
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Sociologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 24 maj 2023
Ansvarig institution
Sociologiska institutionen

Allmänt

Kursen ges som programkurs inom masterprogrammet i samhällsvetenskap och som fristående kurs. Kursen ges på engelska.

Behörighetskrav

Examen på grundnivå om minst 180 hp, varav minst 90 hp i ett samhällsvetenskapligt ämne, eller 180 hp inom ämneslärarprogrammet inklusive ämnesstudier om 90 hp i ämnet samhällskunskap. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Syftet med denna kurs är att ge en teoretisk och praktisk förståelse av några aktuella utmaningar som städer står inför från ett urbansociologiskt perspektiv. Studenterna kommer att befatta sig med de främsta teoretiska debatterna och genomföra empiriska analyser av lokala fall. Kursen kommer att fokusera på frågor som rumslig segregation, gentrifiering, bostadsförsörjning, stadsplanering, offentliga platser, kön och urban aktivism i en kontext av svenska städer i förändring och globala urbaniseringsprocesser.

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

a) identifiera de viktigaste analytiska metoderna inom urbansociologin

b) tillämpa teoretiska insikter på specifika fall av urbana fenomen och processer

c) skriva en sociologisk rapport baserad på en fallstudie om ett aktuellt urbant fenomen.

Innehåll

Kursen presenterar sociologiska perspektiv på rumslig segregation, gentrifiering, bostadsförsörjning, stadsplanering, offentliga platser, kön och urban aktivism i en kontext av svenska städer i förändring och globala urbaniseringsprocesser. Aktuella empiriska studier som genomförts med olika metodologiska ansatser används för att belysa olika teoretiska ansatser inom urbansociologin. Föreläsningar och seminarier uppmuntrar till kritisk diskussion av aktuella urbana frågor.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och observationsstudier. Deltagandet i seminarier är alltid obligatoriskt. Motiverad frånvaro vid obligatoriska moment kan endast till en mindre del kompenseras genom inlämningsuppgifter. Uppfylls inte krav på närvaro hänvisas studenten till nästa kurstillfälle.

Examination

Kursen examineras genom skriftligt individuellt arbete och aktivt muntligt deltagande i seminarier. Inlämningar som lämnas in efter utsatt tid kan ej godkännas. Vid missad deadline hänvisas studenten till omexaminationstillfälle. Om särskilda motiverade skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin