Teknik, affärsutveckling och ledning

10 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1TS351

Kod
1TS351
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Teknik A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 29 februari 2024
Ansvarig institution
Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik

Behörighetskrav

180 hp inom Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, inklusive Självständigt arbete i industriell ekonomi och 30 hp på avancerad nivå i huvudområdet Teknik. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna

  • i grupp planera, leda och genomföra ett komplext industriellt utvecklingsprojekt utifrån mål, metod och tidsplan i samarbete med en teknikintensiv organisation,
  • identifiera och tillämpa relevanta fördjupade kunskaper inom industriell ekonomi samt andra relaterade teknikområden för att genomföra projektet,
  • utarbeta och rapportera lösningar som beaktar affärsmässiga, ingenjörsmässiga, etiska och hållbara aspekter av den utmaning som projektet berör,
  • kritiskt granska och diskutera andras föreslagna lösningar samt reflektera över sin egen roll i sin grupps arbete,
  • kritiskt granska, diskutera och reflektera över aktuella frågeställningar om praktik och forskning i industriell ekonomi.

Innehåll

Kursen fungerar som en capstone-kurs där avancerade kunskaper integreras och fördjupas för att lösa ett ingenjörsmässigt problem. Inom kursen genomförs därmed ett avancerat industriellt utvecklingsprojekt som sammanför utbildningens olika delområden. Projektet synliggör aktuella utmaningar med industriell innovation, industriell ekonomi och teknikskiften och genomförs i samarbete med företag, organisationer eller i vissa fall forskargrupper. Affärsutveckling och strategisk ledning av teknikskiften både inom forskningen i industriell ekonomi samt bland annat strategisk tänkande i teknikintensiva verksamheter. 

Undervisning

Föreläsningar, seminarier, handledning av projektarbete och studiebesök. Projektarbetet stöds av handledning och seminarier och avslutas med presentationer av projektarbeten.

Examination

Aktivt deltagande i seminarier och studiebesök samt skriftliga inlämningsuppgifter (3 hp). Muntliga och skriftliga presentationer av projektarbete samt muntlig och skriftlig opponering på andra studenters projektarbete (7 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om riktat pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin