Idéhistoria A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5LH901

Kod
5LH901
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Idéhistoria G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 12 september 2023
Ansvarig institution
Institutionen för idéhistoria

Allmänt

Kursansvarig är institutionen för idéhistoria.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6

Mål

Efter godkänd kurs förväntas studenten kunna:

  • redogöra för de viktigaste idéhistoriska epokerna och tankeströmningar, samt för företrädare för dessa från antiken till vår tid
  • göra basala historiska tolkningar av källtexter från antiken till vår egen tid
  • på ett basalt sätt historisera idéer och tänkesätt genom att tolka dem i sina intellektuella, institutionella och samhälleliga kontexter
  • redogöra för och kritiskt diskutera grundläggande idéhistoriska tolkningar
  • uppvisa grundläggande analytisk och kommunikativ förmåga i både tal och skrift.

Innehåll

Kursen ger en bred genomgång av den västerländska tankeutvecklingen och de olika kulturepokerna, kombinerad med fördjupningar kring historiskt intressanta idékomplex. Här behandlas nyckelteman inom filosofi och vetenskap, samhällstänkande, religion och det allmänna idélivet från antiken till idag. Genom ett fokus på hur kunskap har skapats och betraktats tar kursen ett brett grepp om samhällsvetenskapernas, naturvetenskapernas, medicinens, och kulturvetenskapernas historia och bildar en vid ram inom vilken det är möjligt att förstå mer specialiserade inriktningar.

Kursstoffet presenteras såväl med handbokslitteratur som med källtexter och genom den lärarledda undervisningen. Under kursens gång tränas studenterna i att göra historiska tolkningar av källtexter. På detta vis ämnar kursen att utveckla studenternas förmåga att historisera idéer och tankessätt, dvs att tolka dem i olika intellektuella, institutionella och samhälleliga kontexter, samt att kritiskt diskutera andras idéhistoriska tolkningar.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, lektioner och/eller seminarier. Obligatorisk närvaro gäller för vissa moment.

Examination

Examination sker löpande genom muntliga och skriftliga uppgifter, enskilt eller i grupp. Salstentamen kan förekomma på vissa delkurser.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kursen ersätter Idéhistoria A 5LH154, Idéhistoria A 5LH150 och Idéhistoria A distans 5LH607, och kan inte tas med i samma examen som dessa.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin