Global uppvärmning och samhällskonsekvenser - geografiska perspektiv

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2KU125

Kod
2KU125
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Samhällsgeografi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 6 november 2023
Ansvarig institution
Kulturgeografiska institutionen

Allmänt

Kursen kan sökas som fristående kurs eller programkurs.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • översiktligt redogöra för jordens klimatsystem samt de faktorer som påverkar den globala uppvärmningen;
  • översiktligt redogöra för den globala uppvärmningens påverkan på olika geografiska miljöer i ett globalt perspektiv;
  • visa kännedom om naturresurser viktiga för samhällets energiomställning, inklusive deras geografiska utbredning och begränsade tillgång;
  • identifiera och utvärdera specifika utmaningar och risker, inklusive sociala och ekonomiska, som samhällen på olika platser står inför på grund av ett förändrat klimat;
  • identifiera och analysera målkonflikter i relation till den gröna omställningen;
  • anta ett vetenskapligt förhållningssätt till för kursens tema relevanta källor och källmaterial;
  • muntligt och i skrift kommunicera betydelsen av geografisk variation och komplexitet i relation till den globala uppvärmningen och dess samhällskonsekvenser.

Innehåll

Kursen fokuserar på den globala uppvärmningen och dess konsekvenser för samhällets utveckling på lokal och global nivå. Ämnet analyseras ur ett geografiskt helhetsperspektiv, som integrerar kunskaper om naturgeografiska och samhällsgeografiska förhållanden och processer. En viktig utgångspunkt för kursen är den geografiska variationens betydelse för hur samhällen på olika platser påverkas av, och uppfattar, den globala uppvärmningen. Kursen belyser också hur politiska beslut och andra åtgärder som syftar till att begränsa den globala uppvärmningen, påverkar samhällen på olika platser. Här läggs tonvikt på målkonflikter, särskilt hur deras orsaker, liksom deras lösning eller utfall, är sammanbundna med den specifika geografiska kontexten.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, praktiska övningar och skriftliga inlämningsuppgifter. Fältarbete och studiebesök kan förekomma. Deltagande i seminarier, praktiska moment, och i förekommande fall fältarbete och studiebesök är obligatoriskt. I samband med fältarbete förväntas studenten bidra till eventuella rese- och logikostnader i enlighet med Uppsala universitets riktlinjer. Inslag av undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Kursen examineras genom tentamen, skriftliga inlämningsuppgifter och aktivt deltagande i kursens obligatoriska moment.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin