Geografi B - makt, resurser och miljö i en globaliserad värld

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2KU133

Kod
2KU133
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Geografi G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 11 december 2023
Ansvarig institution
Kulturgeografiska institutionen

Allmänt

Kursen kan sökas som fristående kurs eller programkurs.

Behörighetskrav

Geografi A, 30 hp

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

Politisk geografi

  • definiera och förklara centrala begrepp och teorier inom geopolitik och politisk geografi;
  • visa förmåga att med hjälp av politisk-geografiska begrepp och teorier analysera verkliga exempel på politiska konflikter, bland annat i förhållande till naturresurser;
  • uppvisa insikter i, och kritiskt reflektera över, kartors betydelse som politiska verktyg i olika sammanhang.

Ekonomisk geografi

  • definiera, förklara och tillämpa grundläggande begrepp och teorier inom ekonomisk geografi;
  • översiktligt redogöra för världsekonomins utveckling;
  • översiktligt redogöra för Sveriges ekonomiska geografi;
  • redogöra för uppkomsten av ojämn ekonomisk utveckling ur ett geografiskt perspektiv, samt analysera och bedöma konsekvenserna av densamma i relation till jämlikhet och hållbar utveckling.

Miljö och riskanalys

  • uppvisa fördjupade kunskaper om klimatförändring och landskapsdynamik, samt redogöra för förhållandet dem emellan, i ett långt tidsperspektiv
  • med stöd av kunskaper och insikter inom geomorfologi, klimatologi och klimatförändring bedöma risker i förhållande till markanvändning och resurshushållning
  • utifrån specifika exempel föreslå och argumentera för kort- och långsiktiga lösningar för att minska samhällets sårbarhet.

Landskapsanalys inklusive GIS

  • genomföra en integrerad landskapsanalys inklusive fältarbete
  • tillämpa geografiska informationssystem (GIS) i en analys av landskapets historiska och framtida förändring
  • muntligt och i skrift presentera arbetsgång och resultat från observationer, insamling och analys av landskapsdata, samt kritiskt reflektera över möjligheter och begränsningar hos valda metoder och data
  • uppvisa en medvetenhet om samhälleliga tillämpningar av geografisk landskapsanalys i problembaserade sammanhang.

Innehåll

Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper om förhållandet mellan samhälle, miljö och resursutnyttjande, samt utveckla studentens förmåga att tillämpa geografiska metoder för att analysera detsamma. Kursen består av fyra delkurser:

Politisk geografi (7,5 hp)

Delkursen behandlar förhållandet mellan makt, territorium och plats. Särskild vikt läggs vid globaliseringens historiska och samtida effekter på mellanstatliga relationer och gränser, på nationell och regional identitet, liksom på makten över naturresurserna och deras fördelning.

Ekonomisk geografi (7,5 hp)

Delkursen introducerar centrala begrepp och teorier inom ekonomisk geografi. I fokus står globaliseringens inverkan på ekonomi och resursutnyttjande på olika geografiska nivåer. Delkursen behandlar förhållandet ekonomisk utveckling, jämlikhet och hållbar utveckling.

Miljö och riskanalys (7,5 hp)

Delkursen ger fördjupade kunskaper i de geomorfologiska och klimatologiska processer genom vilka landskapen utvecklas och förändras i olika klimat- och rumsskalor. Särskild uppmärksamhet ägnas förhållandet mellan klimatförändring, landskapsdynamik och samhällets sårbarhet (riskanalys).

Landskapsanalys inklusive GIS (7,5 hp)

Delkursen är inriktad mot praktisk tillämpning och utveckling av geografiska kunskaper och färdigheter. Med fokus på landskapets utveckling i en lokal och regional kontext tränas studenten i metoder för insamling, tolkning och analys av geografiska data i en problembaserad kontext. Delkursen innehåller fältarbete, GIS-tillämpningar och projektarbete.

Delkursernas ordningsföljd kan variera mellan höst- och vårtermin.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, praktiska övningar och skriftliga inlämningsuppgifter. Fältarbete och studiebesök kan förekomma. Deltagande i seminarier, praktiska moment och i förekommande fall fältarbete och studiebesök är obligatoriskt. I samband med fältarbete förväntas studenten bidra till eventuella rese- och logikostnader i enlighet med Uppsala universitets riktlinjer. Inslag av undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Kursen examineras genom tentamina, skriftliga inlämningsuppgifter och aktivt deltagande i kursens obligatoriska moment. För betyget väl godkänd på hela kursen ska studenten ha erhållit betyget väl godkänd på de delkurser där så är möjligt.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kursen erätter Geografi B, 30 hp (2KU056).

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin