Föremålsforskning i teori och praktik

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV044

Kod
5KV044
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Konstvetenskap A1N, Textilvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 30 januari 2023
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ingår i

Masterprogram i textilvetenskap, HTV2M

Masterprogram i konstvetenskap, HKV2M

Behörighetskrav

120 hp, varav minst 90 hp inom ett historisk-filosofiskt, samhällsvetenskapligt eller tekniskt- naturvetenskapligt huvudområde.

Mål

Kursen syftar till att ge en problematiserande breddning och fördjupning i olika metoder och teoretiska angreppssätt på föremålsforskning inom humaniora.

På denna nivå ställs högre krav på vetenskaplighet vad gäller analys och tillämpning av teoretiska och metodiska resonemang, samt på självständig och avancerad problemdiskussion.

Efter godkänd kurs ska studenten:

ha kunskaper om och kunna tillämpa aktuella och relevanta teoretiska angreppssätt och metoder för föremålsforskning inom humaniora;

vara orienterad i både äldre och nyare forskning inom ämnesområdet och ha kunskaper i föremålsforskningens historiografi;

självständigt kunna diskutera och problematisera centrala begrepp och använda en för ämnesområdet relevant terminologi;

kritiskt kunna förhålla sig till och diskutera frågeställningar kring fysiska objekt som källmaterial;

på ett fördjupat plan kunna värdera och kritiskt förhålla sig till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter på föremålsbaserad forskning.

Innehåll

Kursen behandlar föremålsforskning ur både teoretisk och praktisk synvinkel. Inom ramen för kursen behandlas metoder och teoretiska ansatser för studier av materiell kultur, föremålsanalys, föremål som källor, konnässörskap och attribution, tolkning av föremål i relation till andra källmaterial, föremålsbiografier, föremål i museal kontext, samt forskarens roll.

Kursen ger en avancerad fördjupning och övning i vetenskaplig metod och analys. 

Undervisning

Undervisningen sker i form av obligatoriska textseminarier.

Examination

Examination sker löpande genom aktivt deltagande i seminarierna och inlämning av skriftliga PM. Vid en eller två frånvarotillfällen görs komplettering enligt lärarens anvisningar. Om en student är frånvarande vid fler än två tillfällen föreligger inte tillräckligt examinationsunderlag. Studenten blir därför tvungen att gå om kursen vid ett senare tillfälle.

Kursen bedöms med betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd krävs Väl godkänd på 75% av kursen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin