Att kommunicera språkvetenskaplig forskning

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5EN479

Kod
5EN479
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Engelska A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 22 november 2023
Ansvarig institution
Engelska institutionen

Behörighetskrav

120 hp. 90 hp i ett språkvetenskapligt ämne.

Mål

Efter fullgjord kurs kommer studenten att kunna

  • Tillämpa ett urval metoder för att presentera språkvetenskapliga forskningsresultat för allmänheten;
  • Beskriva grundläggande principer för effektiv kommunikation av forskningsrön;
  • Redogöra för grundläggande etiska principer som stödjer samverkan med det omgivande samhället;
  • Tillämpa principerna för effektiv kommunikation av forskningsrön på arbetet med att tillgängliggöra språkvetenskaplig forskning för lekmän;
  • Kritiskt bedöma språkvetenskapliga publikationers tillgänglighet;
  • Skapa ett arbete som tillgängliggör en given del av språkvetenskapen för en lekmannapublik på skriven eller talad engelska som uppvisar avancerad språkfärdighet och genremedvetenhet;
  • Kritiskt reflektera över egna och andras arbete inom populärvetenskaplig lingvistik;
  • Sammanfatta och hänvisa till språkvetenskaplig forskning i enlighet med etablerad praxis på området.

Innehåll

Kursen introducerar studenterna till arbetet med att tillgängliggöra språkvetenskapliga forskningsresultat för en bredare allmänhet. Kursen erbjuder en översikt över de många olika sätt på vilka språkvetare har samverkat med det omgivande samhället. Studenterna kommer att lära sig om grundläggande aspekter av forskningskommunicering, betydelsen av narrativ när forskning kommuniceras samt praktiska tekniker for att tillgängliggöra språkvetenskaplig forskning för en målgrupp som inte består av experter.

Undervisning

Gruppundervisning. Undervisning, diskussioner i klassrummet och examination sker på engelska. Allt undervisningsmaterial är på engelska.

Examination

Studenten examineras genom korta presentationer och ett kreativt projekt. Betyg som används är underkänd, godkänd och väl godkänd.

Det kreativa projektet kräver att studenten väljer ett språkvetenskapligt ämne, utforskar det och sedan presenterar sina insikter ur ett kritiskt perspektiv. Formen kan vara t.ex. en populärvetenskaplig tidskriftsartikel, en podd, en dokumentärfilm etc. Det kreativa projektet ska medföljas av en kritisk reflektion över arbetsprocessen när det kreativa arbetet producerades samt en annoterad källförteckning av den underliggande forskningen.

För student som ej godkänts på ordinarie prov anordnas ett nytt provtillfälle inom rimlig tid efter det första.

En student som underkänts i visst prov två gånger har på egen begäran efter hänvändelse till prefekten rätt att få en annan examinator utsedd.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Om planen eller kurslitteraturen ändras äger studenten rätt att prövas enligt den ursprungliga planen och kurslitteraturen vid tre provtillfällen under följande tre terminer. Därefter upphör denna rätt normalt. I övrigt gäller inga begränsningar för antalet provtillfällen.

Övergångsbestämmelser

För övergångsbestämmelser vid ändringar i kursplaner, var god kontakta studievägledaren.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin