Introduktion till hållbar utveckling

5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1MV550

Kod
1MV550
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Hållbar utveckling A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 8 februari 2024
Ansvarig institution
Institutionen för geovetenskaper

Behörighetskrav

Examen på grundnivå om minst 180 hp. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • kritiskt diskutera den historiska utvecklingen av hållbar utveckling som en framväxande agenda och olika aktörers roll i dess utveckling;
  • förklara och kritiskt problematisera underliggande antaganden och principer för hållbar utveckling och potentiella intressekonflikter;
  • identifiera och diskutera hur deras egen akademiska bakgrund är relevant i ett tvärvetenskapligt hållbart utvecklingssammanhang.

Innehåll

Kursen ger en allmän introduktion till hållbar utveckling som en framväxande agenda och introducerar sex olika teman som linser för att förstå konceptets mångfacetterade karaktär: 1. tvärvetenskaplighet och integration av kunskap från olika vetenskapliga discipliner och traditioner, 2. mångdimensionalitet av begreppet hållbar utveckling, 3. tid och tidsmässiga dimensioner av hållbar utveckling,  4. sociala dimensioner av hållbar utveckling, inklusive rättvisebegreppet, 5. skaldimensioner av hållbar utveckling och, 6. volym och perspektiv på resursöverflöd och knapphet.

Kursen lyfter fram allmänna färdigheter, som akademiskt skrivande, samarbete och interdisciplinärt tänkande, som kommer att vara till nytta under programmet inom det komplexa området hållbar utveckling. Kursen informerar om tillgängliga universitetsresurser, inklusive bibliotek och studenthälsan och innehåller även en introduktion till lika villkor avseende samtliga diskrimineringsgrunder.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och workshops. Föreläsningarna ges av gästföreläsare från olika akademiska discipliner och andra relevanta samhällssektorer. Stort utrymme ges till aktivt studentdeltagande och kritisk reflektion. Deltagande vid seminarier och workshops är obligatoriskt. 

Examination

Studenten examineras genom förberedelser och aktivt deltagande i seminarier (3 hp) och en skrivuppgift (2 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Omexamination av aktivt deltagande sker i första hand genom omseminarium. Om student efter erbjudet omseminarium inte uppnått godkänt på de moment som kräver aktivt deltagande kan examinator även här besluta om en alternativ examinationsform.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin