Hem- och konsumentkunskap, fortsättningskurs för lärare i grundskolan
30 hp
Litteraturlista, Grundnivå, 2HK077
Obligatorisk litteratur
Moment 1 och 2
- De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap.: den systematiskt planerande läraren Handboken, [Sverige], hkforum.se, [2017]
- De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11: [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen], [Lidingö], Maria Feldt, cop. 2013
- Diskussionsunderlag till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Skolverket, 2011, Fulltext
- Gahne, M, Mat för alla sinnen; Sensorisk träning enligt SAPERE-metoden, Livsmedelsverket, 2015, Online
- Granberg, Albina; Olsson, Viktoria; Mattsson Sydner, Ylva, Teaching and learning cooking skills in home economics. What do teachers for students with mild intellectual disabilities consider important to learn?, British Food Journal, 2017
- Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050?, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
- Granberg, Albina m.fl., Knowing how to use and understand recipes: What arithmetical understanding is needed when students with mild intellectual disabilities use recipes in practical cooking lessons in Home Economics?, International Journal of Consumer Studies, 2017
- Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Stockholm, Skolverket, 2011
- Nylander, Annica m.fl., Livsmedelsvetenskap, 2., [rev. och uppdaterade] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2014
- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Stockholm, Skolverket, 2011
- Läroplan för grundsärskolan 2011, Stockholm, Skolverket, 2011
- Nordiska näringsrekommendationer 2012, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
- Olausson, Maj; Hedberg, Anette, Tillsatser i livsmedel: en faktabok, 5. rev. uppl., Uppsala, Livsmedelsverket, 2013
- Salonen, Pertti, Klimatfrågan på bordet, Stockholm, Formas, 2008
- Hjälmeskog, Karin; Höijer, Karin, Didaktik för hem- och konsumentkunskap, Gleerups Utbildning AB, 2019
- Johansson, Ulla; Stubbendorff, Anna, Näring och hälsa, 4 uppl., Studentlitteratur AB, 2020
- Normers betydelse för hållbar konsumtion, Konsumentverket, 2020, http:/
/ konsumentverket.se/ globalassets/ publikationer/ hallbarhet-och-miljo/ underlagsrapport-2020-1-normers-betydelse-for-hallbar-konsumtion-konsumentverket.pdf
Andra aktuella vetenskapliga artiklar, rapporter och avhandlingar tillkommer.
Moment 3 och 4
Litteraturen består av aktuella rapporter och vetenskapliga artiklar som presenteras vid kursstart.
Referenslitteratur
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 3., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, Upplaga 3, Stockholm, Liber, [2018]
Andra vetenskapliga artiklar och rapporter kan tillkomma.