Är programmet rätt för dig?

Röster om utbildningen

Meda Arlauskaite

Meda, student från Litauen

Uppsala universitet är fantastiskt eftersom det handlar om förstklassiga akademiska studier och coola traditioner. Lärarna sysslar med banbrytande forskning och gör lärandet roligt.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag har jobbat som kock i ganska många år och har försökt bygga upp min blogg. Mitt mål har alltid varit att göra mer, utbilda mig mer och förbättra mig, plus att jag alltid har varit perfektionist. Så efter att ha slutat i köket och på restauranger kom beslutet att välja det här programmet naturligt. Kvalitet och ledarskap verkade helt enkelt passa bra ihop.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Uppsala universitet är fantastiskt eftersom det handlar om förstklassiga akademiska studier och coola traditioner. Lärarna sysslar med banbrytande forskning och gör lärandet roligt. Dessutom är campuskänslan livlig, vilket gör det till en bra plats att studera och umgås med vänner.

Minns du ditt första intryck av Visby?
– Till att börja med blev jag förvånad över utsikten jag har från fönstret i min lägenhet. Det är havet, båtar, kryssningsfartyg och vacker natur i allmänhet. Sedan tog jag en promenad i Visby, innanför murarna, och det är bara underbart. Slutligen, känslan av staden verkade som hemma och riktigt mysig.

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet vid Uppsala universitet är fantastiskt! Det finns en fantastisk blandning av akademiska och sociala saker. Det bästa för mig har varit att träffa fantastiska människor från hela världen och skapa minnen tillsammans – från sena kvällsstudier till att utforska de coola platserna i Visby, Gotland. Det handlar inte bara om lektioner, det är ett helt äventyr!

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Det låter kanske ganska tråkigt, men jag pluggar, jobbar och går på gym.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Mer kunskap och erfarenhet. Oavsett vilket område jag väljer i slutändan hoppas jag kunna starta ett eget företag.

Tre snabba frågor
Vilken är din favoritplats i Visby?
– Jag skulle säga att det är Södra Hällarna. Det ligger en bit utanför stan och är en väldigt vacker plats.

Var ser du dig själv om fem år?
– Förmodligen arbetar jag på något företag och skaffar mig erfarenhet inom mitt valda område. Men så småningom hoppas jag kunna starta ett eget företag.

Var är det bästa stället att studera på?
– I början av mina studier brukade jag välja några söta kaféer, men jag märkte att jag prokrastinerade mer än studerade där. Så nu är det antingen D- eller B-byggnaden på Campus Gotland.

Hösten 2023.

Johanna, student.

Johanna, student från Linköping

Den pittoreska miljön, tillsammans med möjligheten att engagera sig i verkliga hållbarhetsutmaningar på lokal och global nivå, lockade mig.

Varför valde du den här utbildningen?
– För att den inte bara erbjöd en omfattande uppsättning kurser inom hållbart ledarskap, verksamhetsutveckling och projektledning, utan också för den unika möjligheten att studera på Campus Gotland. Den pittoreska miljön, tillsammans med möjligheten att engagera sig i verkliga hållbarhetsutmaningar på lokal och global nivå, lockade mig.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Att förvärva en djup och mångsidig förståelse för hållbart ledarskap. Jag strävar efter att utveckla kompetenser som gör mig kapabel att navigera och driva förändring mot mer hållbara och ansvarsfulla affärspraxis. Genom att integrera teoretiska koncept och praktiska färdigheter hoppas jag kunna forma min framtida roll som ledare med ett starkt fokus på social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

Hur är det att plugga hållbart ledarskap?
– Både givande och stimulerande. Materialet täcker inte bara traditionella ledarskapsprinciper utan också de komplexa och etiska frågorna som är kopplade till hållbarhet. Genom att ta del av erfarenheter från branschexperter och samarbeta med likasinnade individer, skapas en miljö som inspirerar till kreativt tänkande och problemlösning.

Hur är det att plugga ett internationellt kandidatprogram?
– Det är en fantastisk upplevelse. Interaktionen med studenter från olika kulturer breddar inte bara min synvinkel utan skapar också en dynamisk och inkluderande inlärningsmiljö. Genom att diskutera hållbarhetsfrågor med människor från olika delar av världen får jag insikter och perspektiv som är ovärderliga. Dessutom ger det mig möjlighet att bygga internationella nätverk och förstå hållbarhetsutmaningarna från olika globala perspektiv.

Vad är det bästa med att plugga på Campus Gotland?
– Det bästa är den inspirerande atmosfären som präglas av omgivning, individer och kunskap. Här blir man en del av ett samhälle där man inte bara lär sig teorin utan också kan engagera sig praktiskt genom olika projekt och samarbeten. Tillgången till experter och resurser inom hållbarhet ger mig en unik möjlighet att fördjupa mig i ämnet.

Vad vill du säga till de som funderar på att söka en utbildning inom hållbarhet i Visby?
– Ge dig själv chansen att bli en del av något unikt och meningsfullt. Här får du inte bara en gedigen teoretisk utbildning utan även möjligheten att engagera dig praktiskt i hållbarhetsprojekt och bidra till verklig förändring. Campus Gotland erbjuder en unik atmosfär där du kan utveckla inte bara ditt akademiska kunnande utan också din passion för hållbarhet. Det är en investering i din personliga och professionella utveckling och en möjlighet att vara en del av en växande rörelse mot en mer hållbar framtid.

Våren 2024.

HR-chef Heidelberg
Materials Betong Sverige.

Jenny, HR-chef Heidelberg Materials Cement Sverige

Utbildningarna på Campus Gotland ger dig möjlighet att vara med och genomföra klimatomställningen.

Hur samarbetar ni med Campus Gotland?
Studenterna får komma på minst ett studiebesök i vår fabrik. Vi arrangerar också en afterwork där studenterna får träffa våra nyanställda ingenjörer för att knyta kontakt och få en bild av hur de första åren efter examen kan vara.

Rekryterar ni ofta studenter som pluggat hållbarhet på Gotland?
Ja, varje år! Och det är väldigt värdefullt för oss. En del sommarjobbar och andra går in i roller som exempelvis arbetsmiljöchef eller kvalitetsingenjör. Flera gör också projektarbeten eller examensarbete hos oss.

På vilket sätt kan nyexaminerade bidra till er verksamhet?
Den kunskapen de har med sig från universitetet ger verksamheten en chans att växa. Vi är måna om att man tar med sig sin kunskap in i vårt kontinuerliga arbete med hållbarhet, samarbete, innovation och kundfokus för att i smått och stort fortsätta att utveckla det.

Vilka råd vill du ge till de som funderar på att söka en utbildning inom hållbarhet i Visby?
Gotland ställer om inom både industri, energi och andra verksamheter. Slitefabriken kommer att genomföra en klimatomställning som kapar Sveriges samlade koldioxidutsläpp med 4 % till 2030. Utbildningarna på Campus Gotland ger dig möjlighet att vara med och genomföra klimatomställningen.

Många internationella studenter söker sig också till utbildningarna vilket kan ge dig förståelse för hur hållbarhet, ledarskap fungerar på andra håll i världen.

Tre snabba frågor:
Varför ska man plugga hållbarhet?
Allt vi gör i samhället behöver fokus på hållbarhet, det passar i vilken bransch eller roll du än vill arbeta i.

Varför ska man plugga på Campus Gotland?
Du får fördelarna med ett lokalt samarbete med näringslivet, en fantastisk ö att bo på, moderna utbildningar och Uppsala Universitets fantastiska kvalitet som har byggts upp under lång tid.

Varför ska man stanna kvar på Gotland efter examen?
Gotland erbjuder många olika roller som man vid första anblicken inte ser. Inom exempelvis vår koncern, kan du utvecklas hela livet. Du kan bli världsledande teknisk specialist, växa som chef eller få olika ansvarsområden även långt utanför Gotland – men ändå behålla fördelen av att bada på Tofta eller på Slitestranden direkt efter jobbet. Föreningslivet är också ett av de starkaste i Sverige så det finns mängder av aktiviteter och intressen att ta sig an.

Våren 2024.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin