Är programmet rätt för dig?

Möt en alumn från programmet
Namn: Daniel Bostedt
Jag känner mig säkrare i min yrkesroll, mina bedömningar och i enskilda patientsamtal. Det finns något väldigt tillfredsställande i att vara sitt eget verktyg och känna att min omvårdnad av den här patienten gör skillnad.
Vi träffas på avdelning 2B där han arbetat ungefär ett år. Innan dess arbetade han som sjuksköterska i två år på en affektiv avdelning. Där föddes ett intresse att fördjupa sina kunskaper inom psykiatrisk omvårdnad.
Varför valde du att läsa till specialistsjuksköterska?
– Jag har länge varit intresserad av psykiatrisk vård, redan innan jag började utbilda mig till sjuksköterska så visste jag att det var det här jag ville jobba med. Efter en tid på en psykiatrisk avdelning så märkte jag att jag behövde ha mer verktyg i mitt vardagliga arbete, jag ville lära mig mer om de tillstånden som jag behandlade. Jag hade en kunskapstörst! Jag ville ha en större förståelse för patienterna och deras sjukdomstillstånd för att bättre kunna hjälpa dem. Som specialistsjuksköterska får man en bättre perception för samsjuklighet, dvs. man får fler verktyg för att hjälpa patienter som har flera olika diagnoser.
Vad är mest utmanande med att jobba som specialistsjuksköterska?
– En av utmaningarna är att man kan ta sig an lite mer svåra och komplexa fall där man kan behöva klura/fundera lite extra på patienten och hur man kan hjälpa individen ur flera olika aspekter, istället för enklare insatser. Man behöver ha ett mer långsiktigt tänk och mycket handlar om motivationsarbete. En annan utmaning är att våra patienter lever med sina sjukdomar under väldigt lång tid, en del hela livet. Och för mig som specialistsjuksköterska ligger utmaningen i att få med sig patienten på tåget och försöka hålla deras hopp uppe. Men med det sagt så har de flesta av våra patienter ett starkt driv och en motivation att faktiskt bli frisk eller lära sig leva med sin sjukdom. Den stora majoriteten är motiverade.
Vem skulle du rekommendera utbildningen för?
– Alla som är intresserade av psykisk ohälsa och tycker det är intressant att arbeta med alla de patientgrupperna. Man får bättre verktyg, större förståelse och en större förmåga att hjälpa dem.
Vad är det bästa med att arbeta som specialistsjuksköterska?
– Att jag har möjlighet att hjälpa patienter, både här och nu och mer långsiktigt, på ett sätt som man inte kan som grundutbildad. Jag känner mig säkrare i min yrkesroll, mina bedömningar och i enskilda patientsamtal. Det finns något väldigt tillfredsställande i att vara sitt eget verktyg och känna att min omvårdnad av den här patienten gör skillnad.
Hur var det att börja studera igen efter att ha jobbat som sjuksköterska i tre år?
– Det var roligt! Jag pluggade på halvfart, vilket var behagligt. Jag hade fortfarande patientkontakt och kunde göra det jag älskade samtidigt som jag utbildade mig och lärde mig mer. Det var några obligatoriska träffar, men ändå flexibelt och det kändes som att jag hade frihet att välja när jag kunde studera. Behövde jag en ledig dag så kunde jag istället studera på en lördag till exempel.
Våren 2025
Kontakt
- Enheten för studentstöd
- vardstudievagledning@uadm.uu.se
- Boka tid med en studievägledare.