Mikrobiella eukaryoters diversitet och evolution

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 1BG235

Kod
1BG235
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 18 oktober 2023
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

120 hp biologi, kemi och/eller geovetenskap, varav 60 hp biologi inklusive 1) Organismernas evolution och mångfald, 15 hp eller 2) Biologi A: mönster och processer, 22,5 hp, alternativt Biologi A: mönster, processer och didaktik, 22,5 hp.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • beskriva de huvudsakliga eukaryota grupperna och analysera för deras inbördes släktskap
  • redogöra för morfologi, cell- och genomstruktur hos de huvudsakliga grupperna av mikobiella eukaryoter
  • använda och utvärdera morfologiska och DNA-baserade metoder att studera diversiteten hos mikobiella eukaryoter
  • kritiskt bedöma hypoteser om ursprung och evolution av den eukaryota cellen och dess organeller
  • analysera konsekvenser av övergångar i livsstil, t.ex. evolutionen av fotosyntes, parasitism och flercellighet, för evolutionen av eukaryota organismer
  • diskutera betydelsen av svampar och protister för ekosystemet och samhället, t.ex. som producenter av enzymer användbara för industri och som parasiter på människor, grödor och boskap.

Innehåll

Kursen syftar till att skapa en förståelse för hela diversitetsbredden hos eukaryoter, med fokus på mikrobiella livsformer (d.v.s. svampar och protister). Vi fokuserar på diversiteten hos mikrobiella eukaryoter inkluderande fotosyntetiserande, frilevande och parasitiska arter. De idag vedertagna hypoteserna om den eukaryota cellens ursprung gås igenom, samt de viktigaste grupperna av mikrober och deras släktskap, inkluderande alger, flagellater, amöbor, ciliater, predatorer, jäst och mögel. Kursen omfattar algers diversitet och ursprung, kloroplasters och mitokondriers evolution, samt växters, djurs och svampars evolution från encelliga förfäder. Parasitism studeras genom att belysa exempel på parasiters diversitet. Vi går också igenom svampars och protisters betydelse för ekosystem och samhälle.

Undervisning

Föreläsningar, laborationer, seminarier och problemlösningstillfällen.

Examination

Skriftligt teoretiskt prov (8 hp), praktiska övningar och labbrapporter (4 hp) samt seminarier och skriftlig litteraturuppgift (3 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin