Mineralresurser i Afrika - naturvetenskap och politik för hållbar utvinning

5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1MP023

Kod
1MP023
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Geovetenskap A1N, Hållbar utveckling A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2 september 2020
Ansvarig institution
Institutionen för geovetenskaper

Behörighetskrav

90 hp inom teknik/naturvetenskap (fysik, kemi, biologi, matematik, geovetenskap, datavetenskap, materialvetenskap) inklusive 15 hp matematik eller fysik samt 10 hp kemi. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • kritiskt utvärdera och beskriva Afrikanska mineralregioner och förekomster, deras egenskaper och lämplighet för exploatering
  • uppvisa välgrundad insikt i och föra kunnig diskussion runt strategier för ledning och gruvdrift för primärt mineralresurser i Sub-Sahara-regionen
  • redogöra för hantering och medvetenhet runt sociala utmaningar kopplade till hållbar gruvbrytning i Afrika
  • kritiskt utvärdera potentiell miljöpåverkan och lämpliga hanteringsmetoder

Innehåll

Framtida tillgång på mineral/malmer och förväntad efterfrågan till följd av ekonomiskt utveckling. Projektioner av global efterfrågan och tillgång av mineral och metaller in i nästa århundrade. Utvecklingen av afrikanska malmkroppar och betydande mineraliseringar med avseende på stratigrafi, tektonik, klassificering, djup och andra geovetenskapliga och tekniska parametrar. Förekomster av resurser som krom, koppar, diamanter, guld, järn, mangan, platinagruppens metaller, uran, sällsynta jordartsmetaller och vanadin. Fossila bränslen och energimineral.

Geovetenskaplig utforskning av framför allt formationer i Sub-Sahararegionen och lämpliga letningsstrategier för outforskade områden i Afrika. Ekonomisk geologi och lämplighetskriterier för exploatering. Aktuella utmaningar kopplade till utvinning, som illegal gruvbrytning, smuggling, arbetarrättigheter, säkerhetsfrågor och andra sociopolitiska aspekter. Utveckling av gruvpolicies och gryvdriftens betydelse för ekonomin och det globaliserade marknaden i olika länder. Miljömässiga utmaningar som hantering av slaggberg, luft/vattenföroreningar, utsläpp av växthusgaser och annan lokal/global miljöpåverkan från gruvdrift. Kursen kommer att flitigt använda fallstudier.

Undervisning

Föreläsningar, seminarier, fallstudier och praktiska övningar.

Examination

Individuell projektrapport och muntlig presentation (2 hp), aktiv medverkan i grupparbete och seminarier (1 hp), skriftlig examination (2 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin