Dermatologi och venereologi

4 poäng

Kursplan, Nivå kan ej anges, 3DV003

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3DV003
Nivå
Nivå kan ej anges
Ämne(n)
Medicinsk vetenskap
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för läkarprogrammet, 17 januari 2007
Ansvarig institution
Institutionen för medicinska vetenskaper

Behörighetskrav

För tillträde till ny termin krävs godkända obligatoriska moment från tidigare terminer samt att alla tentamensprov utom en från närmast föregående termin är godkända. Efter studieuppehåll krävs att samtliga kurser på de föregående terminerna är godkända.

Utbildningen följer en bunden studiegång, vilket innebär att kurserna skall läsas i en fastställd ordning.

Syfte

Syftet är att den studerande efter genomgången undervisning i ämnet skall kunna

- redogöra för vissa vanliga sjukdomsmekanismer i hud och genitalt

- ta upp en adekvat dermatologisk anamnes och rätt kunna beskriva ett hudstatus.

- utreda, behandla, och informera patienter om de vanligaste hudsjukdomarna och de venereologiska sjukdomarna.

- känna igen en del mindre vanliga sjukdomar som primärt bör remitteras till dermato-venereolog men som sedan ofta handläggs i samarbete med läkare i andra specialiteter.

- känna till principerna för dermatologisk lokalbehandling.

Deltagandet i det kliniska sjukvårdsarbetet avser att ge sådana praktiska färdigheter att den studerande efter fullgjord kurs skall kunna

- utföra hudbiopsering och enklare dermatologiska ingrepp (excision, curettage, diatermi, kryoterapi etc.).

- diagnostisera svampinfektioner och vissa parasitsjukdomar via direktmikroskopi.

- diagnostera urethrit, kolpit, cervicit och gonorré på direktprov från urethra, vagina och cervix.

- ge instruktioner om lokalbehandling av eksem, psoriasis och bensår.

Innehåll

Undervisningen ges inom följande huvudområden:

De vanligaste hudsjukdomarna samt de sexuellt överförda sjukdomarnas mikrobiologi och epidemiologi. Smittskyddslagens stadgar och dess praktiska tillämpning. Kontakteksem och epikutantestning.

Undervisning

Undervisningen pågår 7,5 veckor och omfattar föreläsningar och demonstrationer. En väsentlig del av denna undervisning bedrivs i direkt kontakt med patienterna på hudmottagningen i form av jourfallsvisningar, remissfall och s.k. kliniska seminariedagar. Individuell tjänstgöring sker vid hudmottagningen och den venereologiska mottagningen. De studerande deltar även i ronder på hudavdelningen. Diabilder och CD-skiva finns för egenstudier.

Examination

För att vara behörig att delta i tentamen skall den studerande ha genomgått kursens samtliga obligatoriska moment med godkänt resultat. Dispens från ovanstående krav kan ansökas hos kursledningen före det aktuella tentamenstillfället om särskilda skäl föreligger.

För nöjaktigt genomgången kurs krävs:

godkänd tjänstgöring vid hud- och venereologiska mottagningarna

godkänd dugga

skriftlig tentamen

S k duggning hålls i mitten av kursen. Avsikten med denna är att stimulera till en jämn inläsningstakt samt att ge en god grund för att förstå vad man i fortsättningen ser på mottagningarna.

Tentamen sker i skriftlig form. För att få delta i tentamen skall den studerande ha genomgått samtliga obligatoriska moment med godkänt resultat. I tentamen ingår bl.a. bildbaserade fall som den studerande skall kunna sätta diagnos på samt rekommendera lämplig utredning och behandling för.

Godkänt betyg baseras på tjänstgöring, duggningsresultat, tentamen.

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (=totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

Studerande som ej blivit godkänd i klinisk utbildning har rätt att genomgå förnyad klinisk utbildning en gång. Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tillfälle att genomgå klinisk utbildning.

Frånvaro från obligatoriska kursmoment

Om en student ej närvarar vid ett obligatoriskt moment på grund av giltig frånvaro, har studenten rätt att vid ett tillfälle under pågående termin få en möjlighet att ta igen detta moment. Kompensationen ska göra det möjligt för studenten att inhämta relevant kunskap jämfört med det missade obligatoriska momentet. Detta gäller med undantag för sådana moment, där kompensation under pågående termin saknar praktiska möjligheter för genomförande.

Maximalt 30 % av de obligatoriska momenten på en kurs skall kunna ersättas av andra uppgifter enligt ovan. Vid större frånvaro skall de saknade obligatoriska momenten kompletteras vid ett senare tillfälle, t.ex. när nästa kurs ges.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin