Geografi A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2KU054

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2KU054
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Geografi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kulturgeografiska institutionens styrelse, 28 april 2011
Ansvarig institution
Kulturgeografiska institutionen

Allmänt

Kursen ges som fristående kurs eller programkurs.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Ett övergripande syfte med kursen är att ge de studerande en helhetsbild av jorden som människans livsrum och hur människan disponerar jordens resurser. Särskild vikt läggs på att utveckla kunskaper om hållbar utveckling ur ett kombinerat naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt perspektiv.

Det naturliga och mänskliga landskapssystemet byggs upp av en mängd komponenter, processer och skilda former av interaktion. Ytterligare ett syfte är att ge en ökad förståelse för hur dessa system har utvecklats historiskt och hur de påverkats/påverkas av globala förändringsprocesser.

Att skapa god förståelse för samspelet mellan människan och naturen ur internationell och global synvinkel blir därmed centralt.

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna

- analysera det omgivande landskapet

- självständigt och kritiskt genomföra en rumslig analys med inriktning på resurs- och samhällsfrågor

- analysera utvecklingsfrågor i ett geografiskt perspektiv

- behärska tekniker i kartografi och geografisk informationsbehandling

Innehåll

Samhällsgeografi 15 hp

Här ges en bred introduktion till den moderna samhällsgeografin, och en mer ingående behandling av två centrala samhällsgeografiska studieobjekt: landskapet och befolkningen. I kursens landskapsgeografiska del fokuseras på landskapsutveckling och förändringar i bebyggelsemönster, ortssystem och markanvändning. Den befolkningsinriktade delen av kursen behandlar demografins grunder, migrationsfrågor och befolkningens betydelse för social och ekonomisk utveckling. I kursen läggs också vikt vid dagens urbaniserade och postindustriella samhälle ur ett hållbart utvecklingsperspektiv. Med utgångspunkt från den hittillsvarande utvecklingen skapas ett kunskapsunderlag för framtidsanalyser. Kursen innehåller inslag av kartografi och geografisk informationsbehandling. Här ingår dessutom fältstudier och exkursion.

Naturgeografi 15 hp

Kursens grundtema är studiet av det naturliga landskapets processer och former från ett globalt till ett lokalt perspektiv och dess relation till mänsklig aktivitet. Här behandlas viktiga naturliga förutsättningar för mänsklig aktivitet såsom väder och klimat, landskapsprocesser (som t.ex. markerosion), jordmåner och deras koppling till ekosystemen. Viktiga inslag utgör också studiet av den geologiska utvecklingen av kontinenter och landskapet och hur naturresurser och processer, som t.ex. vulkanutbrott och tsunamier, är relaterade till människans aktiviteter i olika miljöer. Den svenska landskapsutvecklingen före och efter istiden studeras specifikt. Kursen har inslag av kartografi och geografisk informationsbehandling. Här ingår dessutom fältstudier och exkursion(er). Med utgångspunkt i den hittillsvarande utvecklingen skapas ett kunskapsunderlag för framtidsanalyser, till exempel inom ramen för hållbar utveckling och globalisering.

Undervisning

Undervisningen kan bestå av föreläsningar, gruppövningar, handledning, laborationer, seminarier, fältstudier och exkursioner. Deltagande i övningar, laborationer, seminarier, fältstudier och exkursioner är obligatoriskt.

Examination

Skriftligt prov anordnas i regel vid slutet av varje moment. Delprov kan förekomma under delkurserna.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin