Analytisk kemi i läkemedelsutveckling

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3FK214

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FK214
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaceutisk vetenskap A1F, Kemi A1F, Teknik A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 26 maj 2016
Ansvarig institution
Institutionen för läkemedelskemi

Allmänt

Ersätter och motsvarar 3FK514, analytisk kemi i läkemedelsutveckling.

Behörighetskrav

Minst 180 hp inklusive Analytisk kemi med mätvärdesbehandling och kemometri, Galenisk farmaci och Organisk-kemisk spektroskopi.

Mål

Efter godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Identifera och beskriva användningsområden för olika analysmetoder vid läkemedelsutveckling
  • Förklara principerna för de vanligaste provupparbetnings-, separations- och detektionsteknikerna inom läkemedelsanalys samt principerna för metodkonstruktion, validering och automatisering
  • Sammanställa och värdera litteraturen för ett avgränsat forskningsområde inom läkemedelsanalys i form av en vetenskaplig översiktsartikel och försvara den vid en muntlig presentation
  • Utveckla (söka information, välja, planera, göra en riskanalys, testa, modifiera och validera) en analysmetod för ett läkemedel eller närbesläktat ämne; i en farmaceutisk beredning eller i ett biologiskt material

Innehåll

Kursen behandlar analytisk-kemiska tekniker och metoder inom områdena läkemedelsutveckling, produkt- bio- och processanalys av läkemedel. I kursen ingår studier av provupparbetningsmetoder (t.ex. vätske-vätskeextraktion och fastfas extraktion) samt separationsmetoder (kromatografi, kapillärelektrofores och fältflödesfraktionering). Vidare ingår i kursen principer och tillämpningar av spektroskopisk, elektrokemisk och masspektroskopisk detektering vid kvantitativa och kvalitativa analyser inom området läkemedelsanalys. I kursen behandlas även principer för metodkonstruktion och validering inom bio- och produktanalys. Andra områden som också ingår i kursen är immunologiska metoder, sensorer, PET (Positron Emissions Tomografi), och metoder för automatisering såsom t.ex. FIA (flow injection analysis) och SIA (sequence injection analysis).

Undervisning

Undervisningen meddelas i form av föreläsningar, seminarier, metodutvecklingslaboration, PM-arbete och studiebesök. Särskild vikt läggs vid att stimulera de studerande till att självständigt lösa problem.

Obligatoriska moment: kursdeltagares närvaro är obligatorisk vid kurs- och laborationsintroduktionen, PM-handledarmöte och samtliga moment i samband med laboration.

Examination

Skriftlig tentamen sker i slutet av kursen. För godkänd kurs krävs godkänt genomförande av PM-arbete (2 hp), godkänd laboration (3 hp) och godkänd tentamen (10 hp).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin