Bibeln i samtidskulturen - skönlitteratur, film och musik

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT398

Kod
5RT398
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 6 mars 2019
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • översiktligt redogöra för litteraturtyper, kanonbildning och centrala teologiska teman i Gamla testamentet/Hebreiska bibeln respektive Nya testamentet.
  • översiktligt redogöra för bibeltexternas betydelse som kulturarv samt ge konkreta exempel på hur dessa traditioner kommer till uttryck i konstnärliga och samhälleliga sammanhang.
  • översiktligt redogöra för fältet receptionsstudier, dess metoder och teoretiska förutsättningar.
  • använda grundläggande teoretiska begrepp från tolkningsvetenskaperna.
  • kritiskt diskutera texters ideologi, tolkningskriterier och tolkarens ansvar.
  • genomföra egna tolkningar av bibelreferenser i skönlitteratur, film och musik samt ge skäl för tolkningen som kritiskt kan prövas av andra läsare.

Innehåll

Bibelns texter har genom historien präglat samhälle, kultur och livsförståelse i stora delar av världen. Under kursen studeras bibeln och dess reception i egenskap av kulturarv, främst hur det tar sig uttryck i konstformer som skönlitteratur, film och musik, men också i den kulturyttring som politiken utgör. Stor vikt läggs vid hermeneutiska frågeställningar och tolkningens hantverk.

Frågeställningar som vi får tillfälle att diskutera under kursen är exempelvis: Vilken sorts litteratur rymmer bibliska traditioner? Vad innebär det att betrakta dessa traditioner som en del av kulturarvet? Hur kan vi förstå vad kulturarbetare och politiker "gör" med traditionerna? Vilket ansvar har läsaren i sin tolkning av bibeltexter?

Undervisning

Kursen är nätbaserad och genomförs i en digital lärplattform. Studenterna fullgör, inom angiven tid, uppgifter och obligatoriska seminarier enligt lärarens instruktioner. Samlingar i Uppsala kan komma att erbjudas under kursens gång (ej obligatoriska). Dator med Internetuppkoppling är en förutsättning för att kunna följa kursen.

Undervisningstillfällen i kursen kan komma att genomföras på engelska.

Examination

Kursen examineras genom:

  • PM-uppgift (3 hp)
  • seminarier (6 hp)
  • hemtentamen (6 hp)

Seminarier betygssätts med U och G. PM-uppgift och hemtentamen betygsätts med U, G och VG.

Om särskilda skäl finns får examinerande lärare göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Notera att angivna undervisningsformer kan komma att ändras till självstudier om studentantalet är mycket litet.

Kursen får ej medtas i examen tillsammans med kursen 5RT352 Bibeln i kulturen, 7,5 hp.

Övergångsbestämmelser

En student har rätt att tentera denna kurs enligt denna kursplan i tre terminer efter aktuellt kurstillfälle. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges endast undervisning enligt senast antagna kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin