Svenska 4 för blivande ämneslärare i gymnasiet

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5SV208

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5SV208
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Litteraturvetenskap A1N, Svenska A1N, Utbildningsvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 22 oktober 2019
Ansvarig institution
Institutionen för nordiska språk

Allmänt

Kursen ges inom ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan. Kursen ingår i fjärde terminens ämnesstudier i svenska.

Kursansvarig institution: Institutionen för nordiska språk. Kursen ges i samverkan med Litteraturvetenskapliga institutionen.

Behörighetskrav

120 hp varav 90 hp från Svenska 1, 2 och 3.

Mål

Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper i litterära och språkliga delar av svenskämnet, både vad gäller ämnesdidaktik och ämnesteori.

ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR KURSEN

Kunskap och förståelse

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl överblick över området som fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete.

​Färdighet och förmåga

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper
  • visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att arbeta i annan kvalificerad verksamhet, särskilt gymnasieskolans ämnesundervisning.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Innehåll

Kursen består av tre delkurser, varav en, Självständigt arbete, är en uppsatskurs om 15 hp där ett vetenskapligt arbete ska utföras med inriktning mot litteratur eller språk, antingen med ämnesdidaktisk eller ämnesfördjupande inriktning. Till detta kommer två valbara delkurser om 7,5 hp, en inom litteraturvetenskap, en inom nordiska språk.

1. L8. Självständigt arbete i svenska med litteraturvetenskaplig inriktning 15 hp

​Under delkursen behandlas vetenskapsteori och metodologiska forskningsfrågor av ämnesfördjupande karaktär. Ett vetenskapligt arbete med inriktning mot litteraturvetenskap ska utföras och redovisas. Varje student ska planera, genomföra och i en uppsats om 30-35 sidor redovisa en avgränsad forskningsuppgift på avancerad nivå och försvara sin uppsats vid en slutventilering. Studenten ska också opponera på en medstudents uppsats vid en slutventilering.

​1. L8. Självständigt arbete i svenska med litteraturdidaktisk inriktning 15 hp

Under delkursen behandlas vetenskapsteori och metodologiska forskningsfrågor av ämnesfördjupande karaktär. Ett vetenskapligt arbete med inriktning mot litteraturdidaktik ska utföras och redovisas. Varje student ska planera, genomföra och i en uppsats om 30-35 sidor redovisa en avgränsad forskningsuppgift på avancerad nivå och försvara sin uppsats vid en slutventilering. Studenten ska också opponera på en medstudents uppsats vid en slutventilering.

1. N8. Självständigt arbete i svenska med språkvetenskaplig inriktning 15 hp

Under delkursen behandlas vetenskapsteori och metodologiska forskningsfrågor av ämnesfördjupande karaktär. Ett vetenskapligt arbete med inriktning mot språkvetenskap ska utföras och redovisas. Varje student ska planera, genomföra och i en uppsats om 30-35 sidor redovisa en avgränsad forskningsuppgift på avancerad nivå och försvara sin uppsats vid en slutventilering. Studenten ska också opponera på en medstudents uppsats vid en slutventilering.

1. N8. Självständigt arbete i svenska med språkdidaktisk inriktning 15 hp

Under delkursen behandlas vetenskapsteori och metodologiska forskningsfrågor av ämnesfördjupande karaktär. Ett vetenskapligt arbete med inriktning mot språkdidaktik ska utföras och redovisas. Varje student ska planera, genomföra och i en uppsats om 30-35 sidor redovisa en avgränsad forskningsuppgift på avancerad nivå och försvara sin uppsats vid en slutventilering. Studenten ska också opponera på en medstudents uppsats vid en slutventilering.

​Mål för självständigt arbete:

Kunskap och förståelse

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • identifiera och formulera ett vetenskapligt problem av viss komplexitet inom ämnesområdet
  • visa fördjupad metodkunskap

Färdighet och förmåga

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • ​visa förmåga att självständigt identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar
  • visa förmåga att integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information
  • skriva en koncis och strukturerad framställning av en vetenskaplig undersökning i enlighet med inom ämnesområdet vedertagen praxis.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • kunna kritiskt tolka och värdera egna data och analyser
  • kunna ge relevant återkoppling på och värdera andras vetenskapliga undersökningar

2. L9. Valbar litterär delkurs 7,5 hp

​Utbudet av undervisningskurser med fördjupningar i olika litterära ämnen varierar från termin till termin. Möjlighet finns även att välja bland ett antal läskurser.

3. N9. Valbar språklig delkurs 7,5 hp

Utbudet av undervisningskurser med fördjupningar i olika språkliga ämnen varierar från termin till termin.

Undervisning

Undervisningen på delkursen Självständigt arbete består av förberedande obligatoriska metodseminarier med övningar samt av handledning och uppsatsventilering. Den studerande äger rätt till handledning under ordinarie kurstid. Undervisningen på de valbara delkurserna sker beroende på kurs i form av föreläsningar, seminarier och handledning.

Examination

Delkursen Självständigt arbete examineras förutom genom uppsatsen också genom aktivt deltagande i seminarierna samt genomförande av en oppositionsuppgift. För delkursen Självständigt arbete gäller att betygsgraden framför allt avgörs av uppsatsens kvalitet (se betygskriterier), men även av studentens insatser vid slutventileringarna. Examinationen på de valbara delkurserna kan beroende på kurs ske i form av aktivt deltagande i seminarier och genom muntliga och skriftliga uppgifter. Obligatoriska moment kan förekomma på alla delkurser.

För betyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på minst 22,5 hp.

För student som inte blivit godkänd i ordinarie prov anordnas ett nytt provtillfälle inom rimlig tid efter det första. Student som underkänts i visst prov två gånger har på egen begäran efter hänvändelse till prefekten möjlighet att byta examinator eller examinationsform.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin