Introduktionskurs I i tyska

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5TY007

Kod
5TY007
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Tyska G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 31 oktober 2018
Ansvarig institution
Institutionen för moderna språk

Allmänt

Kursen är en fristående kurs. Kursplanen är fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2001-12-06; reviderad 2006-11-16 samt senast reviderad av institutionen för moderna språk 2013-02-06.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Utbildningen syftar till att ge grundläggande kunskaper och färdigheter i tyska samt insikter i de tyskspråkiga ländernas realia och kultur.

Efter avslutad kurs ska studenten:

* ha tillägnat sig de första grunderna i tyskans uttal, grammatik och

ordförråd

* kunna förstå enklare talad tyska i vardagliga situationer

* kunna läsa enklare texter

* ha viss förmåga att använda tyska i tal och skrift

* på grundval av de texter som behandlats i undervisningen ha tillägnat

sig vissa insikter i de tyskspråkiga ländernas realia och kultur

Innehåll

I gruppövningar och seminarier ges en introduktion i tyska utifrån ett allsidigt perspektiv på språk och språkinlärning. Grunderna i tyskans grammatiska struktur och ett visst basordförråd instuderas med hjälp av läromedel, där texterna är speciellt valda för att integrera språkinlärningen med kunskaper om de tyskspråkiga ländernas kultur och realia.

Den praktiska språkfärdigheten tränas systematiskt genom enklare skrivövningar och övningar i muntlig kommunikation, samt genom hörförståelse- och uttalsövningar.

Undervisning

Se ovan under Innehåll.

Examination

Introduktionskurs I examineras dels genom löpande muntlig examination inom undervisningen (1,5 hp), dels i två skriftliga prov om 6 respektive 7,5 hp. Det första provet äger rum efter halva kursen och omfattar det stoff som har behandlats fram till denna tidpunkt; det andra provet i slutet av terminen omfattar framför allt kursens senare del.

Som betyg används något av uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För erhållande av slutbetyget Väl godkänd på hel kurs gäller att den studerande ska ha uppnått betyget Väl godkänd på 7,5 högskolepoäng.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

På delkurser och delmoment om 1-2,5 hp tillämpas den tvågradiga betygsskalan Godkänd och Underkänd.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin