Praktikkurs i religionsvetenskap och teologi

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG050

Kod
5RG050
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 1 juni 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen ingår i Religionsvetarprogrammet och Teologprogrammet.

Behörighetskrav

Breddkurs i religionsvetenskap, 12 hp

Mål

Kursens syfte är att erbjuda studenten möjlighet att tillämpa, utveckla och i praktik omsätta under utbildningen tidigare erhållna kunskaper i en för programmet relevant yrkesmiljö.

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • redogöra för praktikplatsens verksamhetsmål, organisation och arbetsuppgifter samt dess roll i samhället.
  • redovisa erhållna kunskaper om praktikplatsens arbetsmetoder och rutiner inom ett visst område, och i lämplig omfattning kunna tillämpa dem
  • genomföra en arbetsuppgift (utredning eller projektarbete) som löper över en längre tidsperiod
  • samarbeta med personal och handledare på praktikplatsen samt på ett konstruktivt sätt ta emot handledning
  • uppvisa förmåga att reflektera över den på praktikplatsen erhållna erfarenheten i förhållande till programmets teoretiska delar. 

Innehåll

Kursen genomförs som en verksamhetsförlagd praktik med relevans för det program där kursen ingår. Exempel på lämplig praktik kan vara arbetsplatser inom kyrkor och samfund, biståndsorganisationer, aktörer i civilsamhället, myndigheter, offentlig förvaltning, verksamheter inom media. Praktikplatsen ska kunna erbjuda varierade arbetsuppgifter på olika nivåer.

Praktiken ska medföra att studenten i en arbetssituation ska använda teoretiska kunskaper och färdigheter förvärvade inom ramen för programmet. Studenten får möjlighet att utveckla förmågan att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Under praktiken kan studenten bilda sig en uppfattning om vad utbildningen kan leda till och få möjligheter att bygga upp ett personligt kontaktnät. Praktiken ger studenten tillfälle att utveckla förmågan att i tal och skrift behandla svenska språket.

Vid praktik utomlands tillkommer dessutom att praktikanten får möjlighet att träna förmågan att kommunicera på ett annat språk och förvärva erfarenheter av att leva och verka i en främmande miljö.

Syftet med praktiken är att på en arbetsplats få använda de färdigheter i form av problemformulering, insamling av data, analys och presentation som praktikanten har erhållit under den teoretiska utbildningen. För att syftet med praktiken ska uppnås är det viktigt att praktikanten får möjlighet att arbeta med en arbetsuppgift (utredning eller projektarbete) som löper över en längre tidsperiod.

Undervisning

Det primära undervisningsmomentet under praktiken är arbetet på praktikplatsen. Undervisning kommer också genomföras i form av ett seminarium med utgångspunkt i praktikrapporterna.

Regelbundet återkommande och planerade handledningstillfällen genomförs på praktikplatsen. Närvaro är obligatorisk under de arbetstider som råder vid heltid på praktikplatsen.

Inom ramen för kursen har praktikanten rätt till två och en halv dagar för att arbeta med den skriftliga redogörelsen och utvärderingen.

Examination

Efter genomgången praktik ska studenten lämna in en skriftlig redogörelse och utvärdering av praktiken till kursens examinator. Examinator inhämtar omdöme från handledaren. Tillsammans med redogörelsen utgör det underlag för betygsättning. För godkänt betyg fordras att studenten på ett tillfredsställande sätt har utfört tilldelade arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Praktiken bedöms med betygen Godkänd eller Underkänd.

Övriga föreskrifter

Praktik kan ske endast på en praktikplats som har en skriftlig överenskommelse med teologiska institutionen. Studenten ansöker antingen om en praktikplats hos en praktikanordnare med vilken institutionen har överenskommelse eller söker själv lämplig praktikplats och handledare. I det senare fallet ska en skriftlig överenskommelse göras mellan praktikplatsen och teologiska institutionen innan praktiken påbörjas.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin