Livsmedelsetik
Kursplan, Grundnivå, 5FP114
- Kod
- 5FP114
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Praktisk filosofi G2F
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 30 augusti 2022
- Ansvarig institution
- Filosofiska institutionen
Allmänt
Kursen kan komma att samläsas med kursen 5FP113 på avancerad nivå. Kurskraven är högre för studenter på avancerad nivå än för studenter på C-nivå.
Behörighetskrav
60 hp i praktisk filosofi eller i teoretisk filosofi
Mål
Efter godkänd kurs skall studenten:
- vara bekant med etiska frågeställningar som rör produktionen och konsumtionen av livsmedel och de regelverk som omger livsmedel
- ha grundläggande kunskap om de empiriska fakta som är relevanta för nämnda etiska frågeställningar
- med hjälp av teoretiska verktyg och relevanta empiriska fakta kunna analysera olika slags etiska problem som rör produktionen och konsumtionen av livsmedel och de regelverk som omger livsmedel
- ha en förbättrad förmåga att såväl muntligen som skriftligen framställa argument om etiska frågeställningar.
Innehåll
Den här kursen undersöker frågeställningar som har med produktionen och konsumtionen av livsmedel att göra och de regelverk som omger livsmedel. Bland de frågor som kan komma att tas upp är: Är det tillåtet att äta djur? Vilka regleringar skall styra marknadsföringen av livsmedel? Vilken påverkan har livsmedelsproduktionen på arbetstagare och miljö? Vilken roll har livsmedel i den globala ojämlikheten?
Undervisning
Undervisning ges genom föreläsningar. Föreläsningarna är i hög grad interaktiva och inbegriper diskussioner utifrån relevanta filosofiska och empiriska artiklar. Studenterna förväntas delta aktivt i diskussionerna, bl.a. genom grupparbeten och presentationer.
Examination
En hemtentamen om 3000 ord.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.