Livsmedelsetik

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5FP114

Kod
5FP114
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Praktisk filosofi G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 30 augusti 2022
Ansvarig institution
Filosofiska institutionen

Allmänt

Kursen kan komma att samläsas med kursen 5FP113 på avancerad nivå. Kurskraven är högre för studenter på avancerad nivå än för studenter på C-nivå.

Behörighetskrav

60 hp i praktisk filosofi eller i teoretisk filosofi

Mål

Efter godkänd kurs skall studenten:

  • vara bekant med etiska frågeställningar som rör produktionen och konsumtionen av livsmedel och de regelverk som omger livsmedel
  • ha grundläggande kunskap om de empiriska fakta som är relevanta för nämnda etiska frågeställningar
  • med hjälp av teoretiska verktyg och relevanta empiriska fakta kunna analysera olika slags etiska problem som rör produktionen och konsumtionen av livsmedel och de regelverk som omger livsmedel
  • ha en förbättrad förmåga att såväl muntligen som skriftligen framställa argument om etiska frågeställningar.

Innehåll

Den här kursen undersöker frågeställningar som har med produktionen och konsumtionen av livsmedel att göra och de regelverk som omger livsmedel. Bland de frågor som kan komma att tas upp är: Är det tillåtet att äta djur? Vilka regleringar skall styra marknadsföringen av livsmedel? Vilken påverkan har livsmedelsproduktionen på arbetstagare och miljö? Vilken roll har livsmedel i den globala ojämlikheten?

Undervisning

Undervisning ges genom föreläsningar. Föreläsningarna är i hög grad interaktiva och inbegriper diskussioner utifrån relevanta filosofiska och empiriska artiklar. Studenterna förväntas delta aktivt i diskussionerna, bl.a. genom grupparbeten och presentationer.

Examination

En hemtentamen om 3000 ord.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin