Idéer om natur och människa i ett historiskt perspektiv

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV039

Kod
5KV039
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Konstvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 30 januari 2023
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ingår som en introduktionskurs i masterprogrammet i miljöhistoria, men är öppen för studenter från andra masterprogram eller med 120 hp inom ett historisk-filosofiskt, samhällsvetenskapligt eller tekniskt-naturvetenskapligt huvudområde.

Kursen ges på engelska.

Behörighetskrav

120 hp, varav minst 90 hp inom ett historisk-filosofiskt, samhällsvetenskapligt eller tekniskt-naturvetenskapligt huvudområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • Kritiskt analysera centrala idéer och framställningar av relationen mellan människa-natur i ett historiskt och globalt perspektiv
  • Kritiskt analysera hur relationen mellan natur-kultur har definierats och problematiserats i konst, media och litteratur
  • Kritiskt analysera hur framställningar av människans relation till naturen formar debatter om konst, kulturarv, museer, landskapsvård och hållbarhet

Innehåll

Kursen ger en förståelse av hur idéer och framställningar av relationen mellan människa-natur har format vårt förhållande till naturen och öppnar upp för ny kunskap om historia-nutid-framtid. Relationen mellan människa-natur presenteras idéhistoriskt ur ett västerländskt perspektiv och kontrasteras med alternativa världsbilder och framställningar av människa-natur. På kursen tillhandahålls exempel på metoder som kritiskt möjliggör analyser av visuella representationer och framställningar av människa-natur i ett historiskt och globalt perspektiv. Kursen diskuterar även en rad visualiseringar och gestaltningar av relationen natur-kultur genom konst, kulturarv, museer, media och landskap och tar även upp frågor kring musealisering av naturen. Vi diskuterar och problematiserar också konstens roll i dagens debatter kring miljöfrågor, hållbarhet och klimatförändringar.

Undervisning

Kursen är tvärvetenskaplig och vänder sig till studenter från flera discipliner. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och exkursioner.

Kursen är avsedd för studenter som planerar att arbeta med museer, kulturarvsfrågor, kulturmiljövård och landskapsplanering och landskapsvård. Kursen är också lämplig för studenter som avser att arbeta med utställningar eller publikt arbete såsom media och kommunikation.

Examination

Examination sker genom deltagande i seminarier och genom skriftliga uppgifter. Aktivt deltagande i seminarier krävs. Betyg kommer att ges i enlighet med det svenska betygssystemet. Följande betyg kommer att användas: Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin