Framsteg i filosofin

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5FP115

Kod
5FP115
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Praktisk filosofi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 27 februari 2023
Ansvarig institution
Filosofiska institutionen

Behörighetskrav

120 hp, eller motsvarande, inkl. 60 hp filosofi, estetik, musikvetenskap, litteraturvetenskap eller konstvetenskap. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Efter godkänd kurs skall studenten kunna:

  • redogöra, på ett kunnigt sätt, för huvuddragen och de viktigaste hållningarna i den samtida diskussionen om framsteg i filosofin
  • redogöra, på ett kunnigt sätt, för ett antal olika synsätt eller mått på vad som bör räknas som framsteg i filosofin
  • rekonstruera de viktigaste argumenten som förts fram för optimistiska respektive pessimistiska synsätt på mängden framsteg som gjorts och görs i filosofin samt självständigt utvärdera dessa argument
  • förklara vilka implikationer diskussionen om framsteg i filosofi kan tänkas ha för frågor om vilken sorts expertis som rimligen kan tillskrivas filosofer samt om skillnader och likheter mellan filosofin och andra akademiska discipliner.

Innehåll

Görs det framsteg i filosofin? Det är en fråga som aktualiseras av den påfallande brist på konvergens som kan observeras inom många filosofiska områden, som exempelvis etik och metafysik. De olika teorier som länge dominerat dessa discipliner har fortfarande kompetenta anhängare trots allt mer sofistikerade argument och metoder. Huruvida detta och andra förhållanden utesluter att det gjorts och görs framsteg i filosofi är en av de frågor som kommer att diskuteras. En rad alternativa synsätt på vad ett framsteg i filosofin kan tänkas innebära kommer att diskuteras, liksom vilken relevans som diskussionen om framsteg i filosofi har för frågor om den typ av expertis filosofer kan göra anspråk på och hur filosofi skiljer sig från andra akademiska discipliner.

Undervisning

Föreläsningar. Föreläsningarna kommer att vara i hög grad interaktiva och studenterna förväntas förbereda sig väl och att delta i och bidra till diskussionerna.

Examination

Deltagande på föreläsningarna och en uppsats om 3500 ord om ett ämne som godkänts av läraren.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kursen kan komma att ingå i en samläsning med 5FP116 på C-nivå.

Kursen kan också komma att ingå i en samläsning med en doktorandkurs. Examinationen för doktorander består av deltagande på föreläsningarna och en uppsats om 4500 ord om ett ämne som godkänts av läraren.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin