Företags- och fastighetsvärdering

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2FE036

Kod
2FE036
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Företagsekonomi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 2 juni 2021
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Allmänt

Kursen ges inom Lantmäteriprogrammet, juridisk inriktning.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursen syftar till att ge studenten introducerande kunskap om fastighetsvärdering. Kursen behandlar därför fastigheters värde och värdering genom att fokusera på två delområden, värdeteori och värderingsmetoder.

Efter avklarad kurs förväntas studenten kunna:

  • redogöra för värdeteori avseende fastigheter,
  • redogöra för grundläggande fastighetsvärderingsmetoder,
  • självständigt utföra enklare fastighetsvärderingar med hjälp av grundläggande metoder.

Innehåll

Detta är en introducerande kurs i fastighetsvärdering. I kursen behandlas framförallt värdeteori såsom den kan appliceras på fastigheter och på grundläggande förståelse för vanliga värderingsmetoder inom fastighetsvärdering. Detta kan vara exempelvis ortsprismetoden, produktionskostnadsvärdemetoden samt varianter av avkastningsvärdering såsom direktkapitalisering och kassaflödesvärdering. Ett antal varianter/hybrider av värderingsmetoder presenteras översiktligt.

Inom ramen för kursen innebär ovanstående att vi även, övergripande, täcker begrepp som pengars tidsvärde, nettonuvärde, sambandet mellan risk och avkastning och därmed kapitalkostnad.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier som även innehåller grupparbeten.

Examination

Examinationen består av två moduler:

  1. Individuellt skriftligt prov, 5 hp
  2. Seminarier och gruppuppgifter, 2,5 hp

Ett sammanfattande betyg ges på hela kursen, 7,5 hp.

Seminarier och gruppuppgifter examineras genom skriftlig och muntlig redovisning. Det individuella skriftliga provet (modul 1) examineras med betygsskalan väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U), medan seminarier och gruppuppgifter (modul 2) betygsätts med betygsskalan godkänd (G) eller underkänd (U). För slutbetyget VG på hela kursen krävs VG på det individuella skriftliga provet och G på seminarier och gruppuppgifter. För slutbetyget G på hela kursen krävs G på det individuella skriftliga provet och G på seminarier och gruppuppgifter. Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle.

Examination som lämnas in efter utsatt tid bedöms inte, om inte särskilda skäl kan styrkas. Eventuella kompletteringar måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen.

Student som ej erhållit godkänt betyg på modul 1 har möjlighet till omprov utan omregistrering på kommande kurstillfällen. För student som ej erhållit godkänt betyg på seminarier och grupparbeten måste hela modul 2 (med alla tillhörande examinationsmoment) göras om, vilket endast kan ske genom omregistrering på kommande kurstillfällen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.

OBS: Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin