Masterprogram i skandinavistik
Utbildningsplan, HSS2M
- Kod
- HSS2M
- Fastställd av
- Språkvetenskapliga fakultetsnämnden, 13 juni 2023
- Diarienummer
- SPRÅKFAK 2023/26
- Ansvarig fakultet
- Språkvetenskapliga fakulteten
- Ansvarig institution
- Institutionen för nordiska språk
Behörighetskrav
Kandidatexamen med ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne som huvudområde inklusive 60 hp skandinavistik (dvs. språkliga eller litterära studier i danska, färöiska, isländska, norska eller svenska).
Dessutom krävs kunskaper i svenska (alternativt danska eller norska) och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.
Syfte
Masterprogrammet i skandinavistik syftar till att ge de studerande möjligheter att studera ämnet skandinavistik mera ingående och kritiskt arbeta med frågor som rör historiska och nutida uttryck hos, samt likheter och skillnader mellan de nordiska språken och deras litteraturer. Studenterna kommer efter avslutad utbildning att ha fördjupade empiriska och teoretiska kunskaper om de nordiska språken och om den nordiska litteraturen och kulturen.
Undervisning
Undervisningen inom båda inriktningarna ges i form av föreläsningar och seminarier, lektioner eller övningar. Egna studier i form av läskurser kan förekomma. Deltagande i undervisningen är obligatoriskt på kurser med fortlöpande examination. Möjlighet till praktik ges. Även studier eller praktik utomlands kan ingå. Utbildningen bedrivs på helfart.
Examen
Studerande som med godkänt resultat genomgått Masterprogram i skandinavistik, 120 hp, får efter ansökan en masterexamen inom huvudområdet skandinavistik. Studerande som med godkänt resultat genomgått programmets första år, 60 hp inklusive magisteruppsats, kan efter ansökan få en magisterexamen i skandinavistik.