Global hälsa
Hur kan vi skapa beredskap för att klara av globala hälsohot som till exempel antibiotikaresistens, utbrott av nya virussjukdomar eller den ökande graden av övervikt och fetma i världen? Hur kan vi motverka ojämlikhet i hälsa som baseras på socioekonomiska och kulturella faktorer? Hur kan vi bygga hållbara globala hälsosystem och minska ojämlikhet i hälsa och överlevnad?
Forskningen inom global hälsa är en kombination av klassisk patientfokuserad medicin och interventioner för förbättrad hälsa på samhällsnivå. Medicinsk grundforskning och klinisk medicin kombineras med bland annat samhälls- och beteendevetenskap, juridik, naturvetenskap och teknik. Inom Uppsala universitet pågår många tvärvetenskapliga samarbeten med syfte att hitta hållbara, globala lösningar på hälsoproblem och förbättra hälsoläget i världen.
Exempel på pågående forskning
Bilderna som visar barnens upplevelse av pandemin
Barn förstod och oroade sig mer av pandemin än vad vi kanske trott. Det visar en studie som forskargruppen CHAP vid institutionen för folkhä...
Asiatiska tigermyggan på väg till Sverige
Ett myggbett i Sverige ger ofta inte mer besvär än klåda men nu varnar forskare för att den asiatiska tigermyggan som bland annat kan sprida...
Kan hemmatest och svamp förebygga obesitas?
Finns det en möjlighet att förutspå vem som kommer drabbas av hälsofarlig fetma, obesitas, och på så sätt förebygga sjukdomar? Det ska forsk...
Exempel på nätverk, projekt och satsningar
Nätverket GlobeLife
GlobeLife är ett nätverk skapat genom ett samarbete mellan Uppsala universitet och Karolinska institutet. Målet med GlobeLife är att stärka de två universitetens forskning och utbildning inom global hälsa.
WHO Collaborating Center för migration och hälsa
Internationell mödra- och barnhälsovård vid institutionen för kvinnors och barns hälsa. Plattform och kompetenscentrum för att främja flyktingar och migranters hälsa.
Sveriges första WHO-center för migration och hälsa
UNITE4TB
Universitet och läkemedelsföretag i tretton länder har gått samman i ett nytt internationellt kunskapskonsortium, UNITE4TB, som med gemensam kraft ska utveckla de verktyg som krävs för nya och effektiva antibiotikabehandlingar mot tuberkulos.
Wellcome Leap Global Network
Uppsala universitet är en del av den internationella forskningssatsningen Wellcome Leap. Med 21 universitet och 115 000 forskare från hela världen satsar Wellcome Leap på forskning om global hälsa.
Wellcome Leap Global Network (på engelska)
Social Innovation In Health Sverige
Social Innovation In Health, SIHI, är en global organisation som skapats av WHO och Sida, som nu etablerar sig i Sverige. Syftet är att skapa ett nätverk för kunskapsutbyte och att knyta kontakter mellan forskare, entreprenörer och organisationer som sysslar med social innovation inom hälsa.