Extremt varmt och kallt – vad säger forskningen?
Professor och ”bastudoktor” Hans Hägglund tar oss med på bastubad med tillhörande dopp i isvak. Flera studier som visar att bastubad är bra för hälsan. Men är det verkligen bastuns förtjänst? Och vad vet vi om kallbad?
Därför är vissa vulkaner extremt farliga
Helt utan förvarning kan vulkanen Merapi i Indonesien få våldsamma utbrott. Under de senaste 100 åren har över 1 500 människor dött till följd av det. Vulkanforskaren Valentin Troll söker svar på varför vissa vulkaner är så oberäkneliga.
Han studerar hur extremväder slår mot våra samhällen
Vad orsakar extremväderhändelser som stormar, skyfall, snökanoner och värmeböljor? Och hur kommer klimatförändringarna påverka framtida oväder och deras samhällseffekter? De här frågorna utgör själva kärnan i Gabriele Messoris forskning.
AI-verktyget som förutspår våldsdåd
Hur kan man stoppa extremister från att begå våldsdåd? Nazar Akrami är en av forskarna bakom AI-verktyget som kan identifiera riskbeteenden baserat på hur människor uttrycker sig på nätet
Extremt effektiva solceller
Uppsala universitet har det nya världsrekordet när det gäller hur mycket elektrisk effekt man kan utvinna ur CIGS-solceller. Professor Marika Edoff berättar om resultaten som publicerats i tidskriften Nature Energy.
Så kan kemisk kunskap bidra till nya material
Med hjälp av extremt snabb nedkylning kan man tillverka metallglas – ett material som får kulor att studsa högt och golfklubbor att slå extra långt. Ulf Johansson berättar hur det går till.
Viktig komponent i sökandet efter jordlika planeter
Med en specialtillverkad diamantkoronagraf går det att söka efter jordlika planeter i andra solsystem. Till sommaren levereras fyra diamantkoronagrafer, tillverkade vid Uppsala universitet, till Extremely Large Telescope i Chile.
Tidigare teman
Nyfiken på forskning som vidgar ditt perspektiv? Ta del av våra tidigare teman.