Intensivbehandling av tal och språk efter stroke
Grundinformation
- Finansiär: Hedla Intensiv Rehab AB, Afasiförbundet, Anérstiftelsen, Stiftelsen Promobilia och Aina Börjessons stiftelse för logopedisk forskning
Beskrivning
I pågående forskningsprojekt i forskargruppen logopedi, IFV, studeras effekter, inklusive neuroplastiska förändringar av intensivbehandling av afasi och förvärvad talapraxi efter stroke. Intensivbehandling ges enligt s k ICAP-modell (Intensive Comprehensive Aphasia Program), vilket innebär individanpassad, intensiv träning av tal, språk och kommunikation som ges både individuellt, i grupp samt med hjälp av datorbaserade träningsmetoder. Programmet omfattar rehabilitering för att förbättra tal- och språkfunktion, insatser för att stärka kommunikationen samt information till deltagare och närstående. Effekter av träningen avseende neuroplasticitet kopplat till tal och språk undersöks i samarbete med CIMES, Universidad de Malaga, Spanien.
Multimodal Intensiv Rehabilitering av Afasi och talApraxi (MIRAA) är en modell för intensivrehabilitering av språk- och talstörning efter stroke som utvecklats av medlemmar i gruppen. MIRAA är en modifierad ICAP (beskriven ovan) avseende längd och målgrupp för att matcha Socialstyrelsens kliniska riktlinjer och klinisk verksamhet. Rehabilitering ges under sex veckor och omfattar även talapraxi. Faktorer som underlättar eller utgör hinder för detta arbetssätt i svensk hälso- och sjukvård samt behandlingseffekter studeras i MIRAA-studien.
Samarbetsparter
Ingrid Henriksson, leg logoped, Med Dr, handledare, Göteborgs universitet, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/enheten för logopedi.
Trandur Ulfvarsson, leg läkare, specialist i rehabiliteringsmedicin, handledare, Göteborgs universitet, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/rehabiliteringsmedicin
Åke Nygren, senior professor, handledare, Karolinska Institutet, KIDS
Professor Marcelo Berthier, CIMES, Universidad de Malaga, Spanien