Vardagsliv och föräldraskap

Forskare i projektet: Linnéa Öberg, Anton Dahlberg, Karin Fängström (projektledare), Anna Sarkadi, Vedrana Baric Bolic
Vardagslivet kan vara utmanande och konfliktfyllt för familjer med små barn som visar tecken på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Trots en stor efterfrågan finns det få riktade åtgärder för att stödja dessa familjer. I det här projektet utvärderas en föräldrastödjande kurs för att ta reda på om den är en effektiv intervention för dessa familjer.
Grundinformation
- Period: 2024-01-01 – 2026-12-31
- Finansiär: Forte
%20VoF%20logo.png)
Beskrivning
Familjer med små barn som uppvisar tecken på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom ADHD och autism har det ofta tufft hemma. Barnet har extra utmaningar, det är ofta mycket konflikter och många har en känsla av att misslyckas som förälder. Barn som har dessa svårigheter riskerar att drabbas av negativa konsekvenser på både kort och långt sikt. Stöd till föräldrar är en mycket viktig tidig insats som efterfrågas av föräldrar. Trots detta har det saknats stöd som riktar sig särskilt till denna grupp.
För att möta behovet har en föräldrakurs på fyra tillfällen, kallad Vardagsliv och föräldraskap, tagits fram. Den ges i Region Uppsala för föräldrar som har barn i åldern 2–6 år där barnen har tecken på NPF och utmanande beteenden. Barnen har fångats upp på BVC och remitterats till mödra- och barnhälsovårdspsykolog. Kursen bygger på komponenter som det har gjorts mycket forskning om och den är framtagen tillsammans med psykologer, specialpedagoger och föräldrar. Målet med kursen är att minska konflikterna och få det bättre tillsammans i familjen. De första utvärderingarna visar att föräldrarna upplever att det blivit färre konflikter hemma med barnet och att de mår bättre som föräldrar.
Syftet med det här forskningsprojektet är att utvärdera föräldrakursen Vardagsliv och föräldraskap och vilken effekt den har samt om den är kostnadseffektiv. Utvärderingen genomförs genom att följa föräldrar som deltar i kursen, med korta veckovisa enkäter samt längre enkäter som fylls i före, direkt efter och tre månader efter kursen. I utvärderingen kommer vi studera hur både barnen och föräldrarna mår efter kursen. Vi kommer också försöka ta reda på om kursen är bra att använda ur ett ekonomiskt perspektiv.
Projektet görs som ett samarbete mellan Uppsala universitet, Region Uppsala och Linköpings universitet.
Läs mer om studiedesignen
Studiedesignen är en multipel baseline single-case experimental design (SCED) med för- och eftermätningar samt en 3-månaders uppföljning. Föräldrarna som deltar i studien kommer att följas med veckovisa enkäter under en 4-, 7- eller 10-veckors baslinjemätning. De veckovisa mätningarna fortsätter sedan under föräldrakursen samt under 4 veckor efter slutförd föräldrakurs. Den veckovisa enkäten innehåller frågor om barns beteenden, om föräldrars tilltro till den egna föräldraförmågan samt om föräldrars upplevda stress. Enkäten är framtagen specifikt för detta projekt men frågorna är baserad på validerade formulär för att öka resultatens tillförlitlighet.
I de familjer där en förälder tackat ja till att delta i studien får även barnet frågan om att delta. Vill barnet delta i studien får de besvara en kort digital enkät varje vecka. Enkäten använder bildstöd och en enkel skattningsskala och frågorna berör barns positiva och negativa erfarenheter i familjen.
Deltagande föräldrar får också svara på bakgrundsfrågor och skattningsskalor vid baslinjens start, efter kursens avslut samt tre månader efter kursen.
De utfall som utvärderingen fokuserar på är beteendeproblem och emotionella problem hos barn, föräldrarnas tilltro till sin egen förmåga, stress, välbefinnande och livskvalitet samt kostnader för interventionen, användning av hälso- och sjukvård och kvalitetsjusterade levnadsår (QALYs)
Forskare som arbetar i projektet:
Karin Fängström (projektledare), Anton Dahlberg, Filipa Sampaio, Anna Sarkadi, Vedrana Baric Bolic
Vill du veta mer?
Kontakta: Karin Fängström
Uppsala universitet, Region Uppsala, Linköpings universitet, FORTE