Blodstamcellstransplantation vid MS

Forskningsprojektet undersöker förväntningar, hälsorelaterad livskvalitet och psykiskt välmående hos patienter med MS före och efter blodstamcellstransplantation

  • Finansiär: Stiftelsen Uppsala Sjuksköterskehem

Beskrivning

Inom forskningsprojektet så undersöks förväntningar, hälsorelaterad- och individuell livskvalitet, samt psykiskt välmående hos patienter med MS (multipel skleros) före och efter behandling med autolog blodstamcellstransplantation.

Detta görs genom en prospektiv, longitudinell och deskriptiv studie som använder sig av både kvantitativa och kvalitativa metoder för datainsamling och analys.

Mer om projektet

Multipel skleros (MS) är en autoimmun sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet. Vid MS behandlas patienter förebyggande för att bromsa sjukdomsförloppet och förhindra ytterligare skada på nervsystemet. Autolog blodstamcellstransplantation (AHSCT) har visat sig ha god effekt för patienter med aktiv MS med hög sjukdomsaktivitet.

Förväntningar på behandling, samt förväntningarnas betydelse för resultatet av behandlingen är ett sparsamt utforskat område. Orealistiska förväntningar på behandling, samt att avsluta bromsmedicinbehandling kan leda till symptom på ångest och/eller depression, och i sin tur ha negativ inverkan på psykiskt välmående och livskvalitet.

Projektet syftar därför till att beskriva förväntningar, hälsorelaterad- och individuell livskvalitet och psykiskt välmående hos patienter med MS före och efter behandling med AHSCT.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin