Owe Ronström

Professor emer. vid Institutionen för kulturantropologi och etnologi; Etnologi; Anknutna

E-post:
owe.ronstrom@etnologi.uu.se
Besöksadress:
Campus Gotland, Cramérgatan 3
621 57 Visby
Postadress:
Uppsala universitet, Campus Gotland
Cramérgatan 3
621 67 Visby

Kort presentation

Jag är professor emeritus i etnologi. Jag har skrivit en hel del, om musik, dans, etnicitet, mångkultur, ålder, kulturarv, revival, festivaler, körer och öar... Jag har producerat många hundra radioprogram för Sveriges Radio, om musik från lika delar av världen. Jag är också riksspelman och verksam som musiker, bl.a. i grupperna Orientexpressen, Gunnfjauns kapell och Gotlands Balalajkaorkester. Juni 2013 genomförde jag "Klockrent - En Mycket Stor Konsert", världens största konsert.

Nyckelord

  • ethnomusicology
  • heritage politics
  • island studies
  • ritual
  • sustainable developement

Biografi

På hemsidan www.owe.ompom.se har jag samlat en hel del av det jag skrivit och spelat in, fram till 2013. Det jag skrivit därefter återfinns istället i DIVA, som visas i rutan nedanför. Du är välkommen att ta del av mina texter för ditt personliga bruk, ladda ner, sprida, beställa, titta, läsa och lyssna. Du får citera stycken och passager, om du på sedvanligt akademiskt vis anger källan. Däremot får du inte ändra eller i kommersiellt syfte använda mina texter, bilder eller musik utan mitt uttryckliga tillstånd.

Forskning

Jag arbetar för närvarande (2021) med följande forskningsprojekt och forskningsprogram:

Hållbara besök - ett program för att utforska och skapa hållbara besök, ur regionala, nationella och globala perspektiv, samt bidra till utveckling och etablering av hållbara perspektiv inom besöksindustrin.

Berättelser om hållbarhet. Ett forskningsprogram om narrativa perspektiv på hållbarhet.

Musik i utkanten. Musiklivet på Gotland under 1800-talet.

Carl Jularbo - modernist. Sverige i oskuldens tid - en kulturhistoria. Ett mindre projekt om Sveriges modernisering under 1900-talet, speglad genom en musiker och hans musik.

.

Publikationer

Urval av publikationer

Senaste publikationer

Alla publikationer

Artiklar

Böcker

Kapitel

Konferenser

Owe Ronström

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin