Fortbildningsprogram för studievägledare
Här hittar du evenemang och seminarier som kan vara intressanta för dig som vägledare vid Uppsala universitet.
Inbjudan går ut till de arrangemang som enheten för studie- och karriärvägledningen står som hel- eller delarrangör för samt det som arrangeras genom det nationella studievägledarnätverket. Programmet uppdateras löpande.
Program våren 2025
5 februari: Vägledarfrukost – Gränser
En förlängd vägledarfrukost med fokus på gränssättning och säkerhet för dig som vägledare.
Hur hanterar jag möten med personer som upplevs som obehagliga eller kanske till och med hotfulla? Vad får jag som statlig tjänsteman säga och göra? Hur hantera situationer där det professionella krockar med det personliga/privata?
Jenny Ferngren, enhetschef, Säkerhetsavdelningen Uppsala universitet
Tid: 9.00–10.30
Plats: Plantskolan, Segerstedthuset, Uppsala
Frukost serveras från 8.30 i Segerstedthusets restaurang.
26 februari: Webbcafé – Det nya betygssystemet Gy25
Välkommen till en presentation med Viveca Sahlberg från UHR som går igenom huvudspåren för GY25. Möjlighet att ställa frågor i anslutning till webbcafét.
Bra att veta: Tillfället föregår det öppna webbinariet som UHR ger för vux-vägledare 27 mars.
FAQ om Gy25 finns på UHR:s vägledarsidor
Tid: 26 februari kl. 13.30–15.00 (mingel från 13.00)
Plats: Presentationen ges på Zoom. (OBS! Presentationen filmas inte.)
6 mars: Erasmuspraktik
Lär dig mer om hur en praktikperiod inom Erasmus fungerar. Hur lätt eller svårt är det att få stipendium och hur klarar sig studenterna ekonomiskt? När kan de åka? Brukar de ha lätt att hitta praktikplatser?
Fyll på med era frågor inför tillfället.
Iva Pristof, Avdelningen för internationalisering, Uppsala universitet
Tid: 9.00–10.00
Plats: Vi ses på Zoom.
13 mars: Vägledardagen
Vägledardagen är en fortbildningsdag för dig som arbetar med vägledning inom skola, vuxenutbildning, arbetsförmedling och universitetet i Uppsala och omgivande län. Den arrangeras av Uppsala universitet och SLU.
2025 års vägledardag äger rum den 13 mars 2025 på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.
24 april: Vägledarfrukost – Mentor på Uppsala universitet
Fler och fler studenter får beviljat mentorsstöd och på Uppsala universitet har mentorsverksamheten omorganiserats för att möta nya behov.
Vad hjälper mentorerna studenterna med och vad hjälper de inte till med? Vilka studierelaterade svårigheter ser mentorerna att studenterna har?
Vi får reda på hur mentorerna arbetar, vad ett typiskt mentorsamtal innehåller och vilka utmaningarna är.
Vad kan vara värdefullt för vägledare att veta när det gäller studenter med mentor?
Ibrahim Mehdi, Margareta Arnell och Catrin Schulze, mentorer, Studentavdelningen, Uppsala universitet
Tid: 9.00–10.00
Plats: Vi ses på zoom.
24 april: Webbcafé – Skapa förutsättningar för lärande – lär dig att lära!
Hur kan vi hjälpa våra studenter att utveckla effektiva studievanor och ett lärande mindset? Vid detta webbcafé gästas vi av Marina Bergman, pedagogisk utvecklare och författare till Att studera på högskolan – studieteknik och motivation på vägen, vars fjärde upplaga släpps i slutet av april. Under webbcaféet kommer Marina att lotta ut exemplar av sin nya bok.
Marina delar med sig av insikter och konkreta tips om hur vi kan:
- hjälpa studenter att utveckla sitt bästa sätt att lära och förstå att det är en process
- skapa hållbara studievanor och ett långsiktigt lärande mindset
- använda och integrera AI-verktyg i lärandet på ett konstruktivt sätt
- förstå och hantera riskerna med AI-verktyg i utbildningen.
Dessutom får vi möjlighet att diskutera hur vi kan inspirera, motivera och stötta våra studenter i att lära sig att lära.
Marina Bergman är beteendevetare och har arbetat vid Mälardalens universitet sedan 2002. Sedan 2014 har hon varit pedagogisk utvecklare med fokus på studenters lärande och 2020 blev hon meriterad till Excellent lärare. Hon har också utvecklat Mooc-kursen om Att studera på högskolan.
Tid: 24 april kl. 10.30–12.00 (mingel från 10.00)
Plats: Vi ses på Zoom.
Webbcaféet kommer att spelas in och spridas inom nätverket. Genom att du går in i mötet samtycker du till detta. Om du vill delta utan att visa din identitet, kan du logga in under fingerat namn och ej starta din kamera. Teknisk support finns i mötet om du behöver assistans.
Inspelningen kommer endast finnas tillgängligt för studie- och karriärvägledare inom svenska högskolor och universitet och kommer inte att användas i kommersiellt syfte. Bilder, inspelningar och webbsändningar kommer att sparas i e-mötesgruppens arkiv på Box.
7 maj: Vägledarfrukost – Lösningsfokuserad vägledning och runda bordssamtal
Vi inleder med ett kortare pass om lösningsfokuserad vägledning och avslutar med runda bordssamtal om önskemål för framtida fortbildning. Vad ska fortbildningsprogrammet innehålla framåt, vad finns det för önskemål?
Maria Komstadius, studie- och karriärvägledare, Studentavdelningen, Uppsala universitet
Tid: 9.00–10.00
Plats: Plantskolan, Segerstedthuset, Uppsala
Frukost serveras från 8.30 i Segerstedthusets restaurang.
7–8 maj: Kurs i samtalsmetodik steg 2
Kurs i samtalsmetodik steg 2 är en påbyggnadskurs för studievägledare vid universitet och högskolor som genomfört grundkurs i samtals- och vägledningsmetodik eller motsvarande.
I kursen ges en inblick i en rad olika metodiska strategier för att kunna stödja och motivera sökande i vägledande samtal.
- Hur kan du skapa ett aktivt samarbete med din sökande och få denne att gå från prat till handling?
- Hur kan du få den sökande att hitta lösningar och fatta välgrundade beslut?
- Hur kan du ge samtalet struktur och en riktning framåt?
Kursen tar upp strategier och modeller från beprövade metoder för vägledande, coachande och motiverande samtal. De teoretiska perspektiven som präglar metodiken belyses men kursen har framför allt en praktisk prägel där deltagarna ges redskap som ska kunna omsättas i praktiskt vägledningsarbete i rollen som vägledare på högskola och universitet. Kursen varvar teoretiska genomgångar med samtalsövningar och diskussioner.
Kursens innehåll syftar till att utveckla kursdeltagarens förmåga att kunna arbeta strategiskt, motivationsstärkande och målinriktat med sina vägledningssökande. Kursdeltagaren får under kursen jobba utifrån det vägledande förhållningssättet och med de samtalsfärdigheter som hör till detta.
Kursledare är Ola Tostrup, lärare på studie- och yrkesvägledarutbildningen vid Malmö universitet. Ola är utbildad studie- och yrkesvägledare samt pedagog och har många års erfarenhet av att utbilda såväl vägledarstudenter som yrkesverksamma vägledare. Ola har tidigare arbetat tio år vid dåvarande Malmö högskola som studie- och karriärvägledare.
Tid: 7–8 maj 2025
Plats: Malmö
Pris: 4685 kr exkl. moms. I priset ingår för- och eftermiddagsfika. Kostnad för övernattning och middag ingår inte i priset.
Anmälan: Anmäl dig senast 8 april. Anmälan är bindande. Först till kvarn gäller.
Har du frågor om anmälan så kontakta Kristin Andersson, projektledare på Centrum för samverkan och samordning på Malmö universitet.
20–22 maj: Nationell studievägledarkonferens
2025 års nationella studievägledarkonferens ordnas av Högskolan Kristianstad. Teamat för konferensen är "Vart är vi på väg? – Resan från utbildning till karriär!".
Tid: 20–22 maj 2025
Plats: Kristianstad
Kostnad: 3500 kr
Sista anmälningsdagen är den 15 mars 2025. Begränsat antal platser – först till kvarn gäller.
4 juni: Att lyssna – Vad hör jag när jag lyssnar?
Att lyssna är en aktiv och medveten handling, vi till och med anstränger oss för att lyssna. Att höra, å andra sidan, sker passivt och kan till och med gå oss förbi.
Som vägledare använder vi lyssnandet som verktyg minst lika mycket som rösten i våra samtal. Men vad väljer vi att lyssna till och vem väljer vi att lyssna på?
Under förmiddagen får vi ta del av två olika perspektiv på lyssnande.
Eva Göksel, PhD från universitetet i Zürich, med fokus på drama i lärarutbildningen. Eva arbetar med storytelling, lyssnande och performativ undervisning och lärande.
Tobias Wassermann, psykoterapeut och kurator, Studenthälsan, Uppsala universitet
Tid: 8.30–12.15 OBS tiden!
Plats: Plantskolan, Segerstedthuset och Bertil Hammersalen, Blåsenhus, Uppsala
Tillfället kommer att hållas på svenska och fika serveras under förmiddagen. Inbjudan och länk till anmälan kommer i början av maj. Alla anmälda kommer att få ytterligare information inför tillfället.
11 juni: Webbcafé – Debriefing efter nationella vägledarkonferensen
Tid: 11 juni kl. 11.00–12.00
Plats: Webbcaféet ges via Zoom.
Mer information kommer senare.
Kontakt
Fortbildningsansvariga på Studentavdelningen:
Carina Jansson, Charlotte Nordgren och Maria Tovar