Kursutvecklingskurs
Denna kurs ger dig möjlighet att (vidare-)utveckla en ny eller en befintlig kurs vid din institution. Kursen omfattar två veckors heltidsarbete.
Kursen riktar sig till
- Lärare
- Övrig undervisande personal
Ämne
- Pedagogik
Om kursen
Att utveckla en ny kurs eller revidera en befintlig kurs är en uppgift som innebär många olika typer av överväganden. Vad är det studenterna ska kunna (göra) efter att ha genomgått kursen? Hur hänger kursen ihop med andra kurser? Vad måste en kursplan innehålla? Hur skapas förutsättningar för studenternas delaktighet? Vilka aktiviteter stöder studenternas lärande så att de kan uppnå målen vid examination? Dessa och många andra frågor behöver den som ska jobba med kursutveckling ta ställning till.
Under den här kursen får du möjlighet att reflektera över olika aspekter av kursutveckling utifrån högskolepedagogisk forskning och olika modeller för kursdesign. Målet är att (vidare)utveckla en ny eller en befintlig kurs vid din institution; det kan vara en kurs som du just nu är involverad i eller som du kommer att bli involverad i framgent. Vi rekommenderar att du diskuterar ditt val av kurs med studierektor och/eller programansvarig så att ditt arbete bidrar till den pedagogiska utvecklingen vid institutionen. Det är välkommet att flera lärare som samarbetar kring en viss kurs deltar i kursen samtidigt.
När kursen är slut har du en pedagogiskt genomtänkt kursplanering, ett förslag till kursplan samt en översiktlig beskrivning av de pedagogiska grundtankarna för kursen.
Målgrupp och urvalskriterier
Universitetslärare och annan personal med undervisningsuppgifter vid Uppsala universitet som är eller kommer att bli involverade i kursutveckling. Kursen är begränsad till 24 deltagare. Sökanden med ett tydligt kursutvecklingsuppdrag har förtur.
Förkunskaper
För att bli antagen till kursen krävs godkänd Högskolepedagogisk grundkurs för universitetslärare eller motsvarande.
Omfattning och undervisningsformer
Kursen omfattar två veckors heltidsarbete varav sammanlagt fem kursträffar på campus Blåsenhus, bestående av en heldag och fyra halvdagar samt tre kortare gruppmöten online mellan kursträffarna. Observera att tider för de kortare gruppträffarna online kommer att schemaläggas under kursens gång. Deltagande vid samtliga träffar är en förutsättning för att erhålla kursintyg.
Kursmål
Efter genomgången kurs ska kursdeltagarna kunna:
- Skapa ett pedagogiskt genomtänkt kursupplägg genom att använda lämpliga modeller för kursdesign
- Utforma en kursplan utifrån nationella samt lokala regler och riktlinjer
- Ta hänsyn till kursens förutsättningar och ramar (inklusive resurser) samt reflektera över rollen som kursansvarig
- Formulera nya eller revidera befintliga kursmål samt utifrån dessa välja och motivera läraktiviteter och former för återkoppling och examination
- Använda och utveckla digitala respektive fysiska lärandemiljöer för att främja gruppers och individers lärande
- Motivera kursens innehåll i relation till examensmål och progression samt till övergripande mål för högre utbildning, såsom aktiv studentmedverkan, kritiskt tänkande, hållbar utveckling, lika villkor och internationalisering
- Utforma kursen med hänsyn till inkluderings- och tillgänglighetsaspekter samt studenters studiesociala situation
- Använda formativa och summativa utvärderingar för att främja lärande, studentinflytande och kursutveckling
Kursspråk
Kursen ges i en blandad språkdräkt. Presentationer och instruktioner sker på engelska. I grupparbeten, gruppdiskussioner och individuella texter kan deltagarna välja mellan svenska och engelska.
Kursdatum
För information om datum se kalendarium.
Kursintyg
Vid avslutad kurs och när alla arbetsuppgifter är färdigställda och godkända erhåller deltagaren ett kursintyg.
Ekonomiska villkor
Kursen är avgiftsfri för personer som är anställda på Uppsala universitet.
Mer information
Kursarrangör är avdelningen för kvalitetsutveckling.
Ulrike Schnaas, telefon: 018-471 68 24, e-post: ulrike.schnaas@uu.se
Malin Gadeborg, telefon: 018-471 69 08, e-post: malin.gadeborg@uu.se
För samtliga kurser som arrangeras av enheten för universitetspedagogik gäller att i den händelse en kursdeltagare inte slutför kursen inom de givna tidsramarna måste samtliga moment slutföras inom tre år från det att kursen har påbörjats för att deltagaren ska kunna bli godkänd/få ett intyg. Förutsättningen för detta är att kursinformation och kursmål är desamma.
Upplägg
Omfattning och undervisningsformer
Kursen omfattar två veckors heltidsarbete varav sammanlagt fem kursträffar på campus Blåsenhus, bestående av en heldag och fyra halvdagar samt tre kortare gruppmöten online mellan kursträffarna. Observera att tider för de kortare gruppträffarna online kommer att schemaläggas under kursens gång.
Deltagande vid samtliga träffar är en förutsättning för att erhålla kursintyg.