Mentorsutbildning

Kursen vänder sig till dig som är en erfaren universitetslärare vid Uppsala universitet. Du tycker att det är stimulerande att undervisa och diskuterar gärna pedagogiska frågor med kollegor.

Kursen riktar sig till

  • Lärare

Ämne

  • Pedagogik

Syfte

Som pedagogisk mentor får du handleda lärare som deltar i den högskolepedagogiska kursen för universitetslärare (momentet ”mentorshandledning”) och bidrar på så sätt till deras professionella utveckling.
Mentorsutbildningen kan också komma till användning i andra sammanhang, till exempel vid introduktionen av nya lärare på institutionen, såsom det föreslås i kapitel 3.1. i Pedagogiskt program för Uppsala universitet.

Innehåll

I kursen ingår bl. a. följande moment:

  • Strategier och principer för pedagogisk handledning
  • Handledar- och mentorsrollen
  • Samtalsmetod
  • Praktiska handledningsövningar

Omfattning och deltagare

Kursen omfattar en veckas heltidsarbete och består av fem kursträffar. Kursträff 1, 2 och 3 äger rum mellan kl. 9.00 och kl. 16.00 (som längst), kursträff 4 och 5 är halvdagar mellan kl. 9 och 12. Deltagande vid samtliga träffar är en förutsättning för att erhålla kursintyg. I kursen ingår också ett antal förberedelseuppgifter inklusive en kollegial auskultation.

Antalet deltagare är begränsat till 15.

Antagningen sker i den ordning anmälningarna kommer in.

Bakgrund

Uppsala universitet har sedan mitten av 1990-talet utbildat erfarna lärare till mentorer för kollegor som deltar i den högskolepedagogiska grundkursen. Konkret innebär mentorsuppdraget att ge pedagogisk handledning före och efter ett visst undervisningspass som kollegan ska genomföra. Du deltar också som observatör under själva undervisningspasset. På så sätt får nyutbildade universitetslärare möjlighet att diskutera sin undervisning med en mer erfaren kollega - gärna en lärare från att annat ämnesområde än det egna.

Mentorskapet bygger på idén om en ömsesidig och jämbördig relation där den ena parten är något mer erfaren än den andra, men där båda parterna kan lära av varandra. Mentorskapet medför alltså utvecklingsmöjligheter både för den som handleder och den som blir handledd.

Efter genomgången mentorsutbildning ingår du i enheten för universitetspedagogiks mentorskollegium. I slutet av varje år skickar enheten ut en förfrågan om du vill vara tillgänglig som mentor det kommande året eller om du vill vara ”vilande” som mentor. Om du väljer att vara tillgänglig kan du bli kontaktad av enskilda deltagare i den högskolepedagogiska grundkursen angående mentorshandledning. Du bestämmer sedan själv hur många handledningsuppdrag du kan åta dig. För varje handledningsuppdrag utgår ersättning i form av två lektorstimmar.

Ett par gånger per termin ordnar enheten lunchmöten för medlemmarna i mentorskollegiet. Vid dessa luncher fortsätter utbytet av erfarenheter och diskussionen av pedagogisk handledning, ofta med en inbjuden gästföreläsare.

Kursmål

Under kursen

  • reflekterar du enskilt och tillsammans med kollegor över din egen lärarerfarenhet i syfte att upptäcka nya perspektiv och möjligheter
  • diskuterar du mentorskapets bakomliggande idé och villkor
  • tränar du samtalsmetodik för att kunna föra givande pedagogiska samtal och kunna ge konstruktiv återkoppling
  • diskuterar du strategier för att stödja nyutbildade universitetslärare i sin utveckling mot en professionell lärarroll

Kursdatum

För information om datum se kalendarium.
Nästa kurs planeras att ges hösten 2024.

Ekonomiska villkor

Kursen är avgiftsfri för personer som är anställda på Uppsala universitet.

Mer information

Kursarrangör är enheten för universitetspedagogik vid avdelningen för kvalitetsutveckling

Ulrike Schnaas, telefon: 018-471 68 24, e-post: Ulrike.Schnaas@uu.se

För samtliga kurser som arrangeras av enheten för universitetspedagogik gäller att i den händelse en kursdeltagare inte slutför kursen inom de givna tidsramarna måste samtliga moment slutföras inom tre år från det att kursen har påbörjats för att deltagaren ska kunna bli godkänd/få ett intyg. Förutsättningen för detta är att kursinformation och kursmål är desamma.

Kursen består av fem kursträffar och ett antal förberedelseuppgifter samt en kollegial auskultation.
Deltagande vid samtliga träffar är en förutsättning för att erhålla kursintyg. I kursen ingår också ett antal förberedelseuppgifter inklusive en kollegial auskultation.

Kurstillfällen och anmälan

Tid
5 september6 december 2024
Plats
Uppsala
Undervisningsspråk
Svenska
Anmälan
Sista anmälningsdag: 2024-04-15
Länk saknas

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin