Benjamin Verbeek är Årets Uppsalastudent 2022

"Det är en väldigt stor ära och jag känner mig också ödmjuk inför att jag har fått den här utmärkelsen", säger Benjamin Verbeek.

Han beskriver sig som nördigt intresserad av fysik och drivs av att sprida kunskap vidare till andra. Årets Uppsalastudent är 22-åriga Benjamin Verbeek som i sommar tar civilingenjörsexamen i teknisk fysik och så smått kan börja sikta mot stjärnorna.

Det är bråda dagar för Benjamin Verbeek. I mitten av januari flyttar han till Schweiz för att göra sitt examensarbete. Innan dess ska han hinna träffa Anders Walls stiftelse, bli fotad och äta lunch med rektor – det är många som vill fira Årets Uppsalastudent 2022.

– Det är en väldigt stor ära och jag känner mig också ödmjuk inför att jag har fått den här utmärkelsen. Den är ett kvitto på att det jag gjort varit uppskattat och det tar jag med mig när jag fortsätter mitt engagemang, säger Benjamin Verbeek.

Lockas av att förstå det svåra

Under studieåren på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik har Benjamin Verbeek inte bara insupit kunskap, utan också försökt sprida den vidare till andra. I tre år har han varit medarrangör av ett matte- och programmeringskollo för barn och ungdomar. I somras grundade han även ett fysik- och astronomiläger för gymnasieelever. Där ansvarade han tillsammans med de andra studenterna i arrangörsgruppen för organisationen och undervisningen.

– Ett sådant läger var något jag själv saknade under min gymnasietid. Jag tycker också det är väldigt roligt att få dela med mig av det jag lärt mig och få träffa taggade gymnasieelever.

Teknisk fysik är känt som något av det svåraste man kan läsa, vad var det som lockade med det programmet när du själv gick gymnasiet?

– Det var nog just att det var svårt, jag har alltid gillat utmaningar. Jag är i grunden en nyfiken person och vill förstå hur världen funkar, då är det bra att förstå naturen.

Benjamin Verbeek tycker att utbildningen och studietiden har levt upp till förväntningarna. Framförallt har det varit roligt.

– Jag är en sådan som kollar på nördiga Youtubeklipp om olika fysikfenomen på kvällarna. Fysik för mig är som att lösa ett pussel tillsammans med kompisar. Eftersom det är kul blir det inte så jobbigt.

Rymdskola eldade på astronautdrömmarna

Under utbildningen har intresset för rymden vuxit sig allt starkare. Bland annat tack vare handledaren Karin Schönning som tipsade honom om att söka till European Space Agencys sommarskola. Benjamin Verbeek blev utvald och fick som enda svensk åka till Belgien. Där fick han tillbringa dagarna med att bygga små satelliter och lyssna till astronauter.

 – Jag fick till exempel skriva koden för att styra en satellit i omloppsbana. Det var en av de bästa somrarna i mitt liv.

Veckorna på European Space Agency gjorde avtryck. Lite längre fram i arbetslivet hoppas han kunna återvända dit. En liten dröm han har är att få jobba som astronaut.  

– Det är ju nästan omöjligt att bli och tyvärr har många militär bakgrund, men vissa är forskare. Och det är premierande om man håller på med bergsklättring och dykning och jag gillar ju att klättra så jag kan i alla falla bocka av det, säger Benjamin Verbeek. 

Även om astronautdrömmarna finns där, är det också mycket annat som lockar. Efter examen i sommar vill han gärna kunna fortsätta föreläsa. Målet är att inspirera och få fler unga intresserade av att läsa naturvetenskap och teknik. Tack vare stipendiet kommer han nu kunna göra det utan att behöva oroa sig för ekonomin.

– Det är mycket ideellt arbete med lägren. Stipendiet ger mig friheten att föreläsa och åka på läger utan att behöva mikrooptimera och ta det billigaste tåget som går på natten bara för att spara 100 kronor.

Sandra Gunnarsson

Årets Uppsalastudent 2022

Motiveringen lyder:

Anders Wall-stipendiet till Årets Uppsalastudent 2022 tilldelas Benjamin Verbeek som läser civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Han har under sin utbildning presterat mycket fina studieresultat och även representerat Sverige i den internationella fysikolympiaden. Som studentrepresentant har han arbetat hårt för att höja kvaliteten i sin och andras utbildningar och som medorganisatör av läger och kollon för gymnasie- och grundskoleelever har han stärkt ungdomars intresse för vetenskap och därmed viljan att studera vidare. Genom sina prestationer och sitt stora engagemang är han en utmärkt förebild för andra studenter och en välförtjänt mottagare av stipendiet.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin