Årets Uppsalastudent har känsla för kärnfysik och kod

Sigfrid Stjärnholm sitter i skogen. Träd syns i bakgrunden.

Efter en hel dags arbete vid datorn är det skogen som gäller för den nyutexaminerade fysikstudenten Sigfrid Stjärnholm. ”Jag trivs så bra i lugnet”. Foto: Mikael Wallerstedt

Han älskar fysik och att lösa små vardagsproblem med programmering. Årets Uppsalastudent är 24-åriga Sigfrid Stjärnholm som nu lägger studieåren bakom sig (men inte Uppsala) och gör sig redo för att bidra till samhället med sina kunskaper inom kärnfysik och data.

Det var under lunchen på sommarjobbet i Boden som han fick samtalet. Rektor ringde för att meddela att Sigfrid Stjärnholm skulle få motta Anders Walls stiftelses stipendium Årets Uppsalastudent och 150 000 kronor.

− Det var en otrolig känsla, jag trodde nästan inte att det var sant. Var det ett prank? Det kändes som något mina kompisar hade kunnat göra för att skoja med mig, säger Sigfrid Stjärnholm, 24 år gammal och nyutexaminerad masterstudent i fysik,

Nu, några veckor senare har beskedet sjunkit in. Han känner stor tacksamhet och hoppas också att utmärkelsen kan inspirera andra.

− Det känns stort för mig som individ att uppmärksammas på det här sättet. Det är också stort för Norrbotten i allmänhet och hemstaden Boden i synnerhet. Att just jag från lilla Boden får en sån här utmärkelse kan bli en morot för andra unga, det visar att det lönar sig att plugga hårt.

Nyanserad kärnfysiker på nytt jobb

För egen del var det intresset för fysik som fick honom att plugga vidare på kandidatprogrammet vid Uppsala universitet efter gymnasiet. I våras blev han klar med sin master. Studierna gick hyfsat lätt, mycket tack vare att han tyckte det var så kul. Han är övertygad om att fler skulle kunna fatta tycke för ämnet.

− Många är rädda för fysik, de har kanske blivit ärrade från grundskolan där de upplevt det vara för tråkigt eller svårt. Men jag tror nog fler skulle kunna tycka att det är kul, speciellt om de gav sig in på den lite ”konstigare” fysiken som kvantmekanik eller strängteori.

Själv har han intresserat sig för partikelfysik och kärnfysik. Examensarbetet handlade om ”små modulära reaktorer, SMR”, mindre kärnkraftverk som ska vara enklare att producera och mer flexibla än de vi har idag.

Även om Sigfrid Stjärnholm under det senaste året nördat ner sig i kärnfysikens värld, är han väldigt nyanserad när det kommer till frågan om kärnkraftens vara.

– Vi ser ett stigande behov av energi. På något sätt måste vi lösa det här. Jag tycker inte att enbart kärnkraft är lösningen, och inte heller enbart vindkraft eller solenergi. Vi kan inte nischa in oss på en lösning. Istället kan det ena systemets nackdelar kompenseras av det andra systemets fördelar. Det är synd att debatten blivit så polariserad, när man egentligen borde samarbeta mer mellan de olika energislagen.

Och det är vad han hoppas kunna bidra till i höst, när han börjar sitt nya jobb på Vattenfall. Där ska han framförallt hålla på med simuleringar och beräkningar kring kärnkraft. På sitt nya arbete ser han också fram emot att få kombinera kunskaperna i fysik med sitt andra stora intresse: programmering.

Älskar att lösa vardagsproblem

På sidan av studierna har Sigfrid Stjärnholm drivit företag inom programmering. Intresset för kod har också gett avtryck i vardagslivet.

– Jag älskar att lösa små vardagsproblem. Om min sambo sitter med något i Excel som kanske tar fem minuter, kan jag lägga sex timmar på att programmera och automatisera processen. Men sen går det jättesnabbt nästa gång!

Programmeringslustan har till exempel gett upphov till ”Marskalk”, ett system som kan användas av nationer och andra arrangörer för att hålla koll på bordsplaceringar och specialkost under sittningar.

Sigfrid i mitten av atriet i nya Ångström.

Hur hinner han med allt? ”Mina kompisar säger att jag har för mycket energi. När det kommer upp något försöker jag få bort det så fort som möjligt. Jag gillar att bocka av grejer från en ToDo-list ” Foto: Mikael Wallerstedt

Ser tillbaka på maxad studietid

När Sigfrid Stjärnholm berättar om sina år på universitetet blir det tydlig att han maxat studietiden. Han har jobbat på nation, åkt forsränning och engagerat sig som studentrepresentant. Därtill har han extraknäckt som forskningsassistent samt lärarassistent − och forskat lite själv.

− Jag har tyckt det varit väldigt kul att plugga, men nu har jag kommit till den punkten att jag vill ta det som jag lärt mig och bidra till samhället och komma ut i arbetslivet.

Det nya jobbet på Vattenfall ligger i Solna, men han är inte speciellt sugen på att flytta till Stockholm. I stället hoppas han kunna använda stipendiet för att spara ihop till en lägenhet i Uppsala och sätta en liten guldkant på tillvaron.

− Jag är inte redo att lämna Uppsala. Jag trivs otroligt bra här, och för någon som kommer från världsmetropolen Boden så känns det som en lagom stor stad att bosätta sig i.

Sandra Gunnarsson

Fakta

Sigfrid Stjärnholm

Ålder: 24 år.
Bor: I Uppsala, kommer från Boden.
Studiebakgrund: Kandidatprogrammet i fysik och masterprogrammet i fysik med inriktning kärn- och partikelfysik.
Aktuell med: Årets Uppsalastudent 2023. Börjar nytt jobb på Vattenfall.
Gör på fritiden: Bakar bröd, cyklar, åker skidor, fjällvandrar, lyssnar på techno och donerar trombocyter (blodplättar).

Motiveringen lyder:

Årets Uppsalastudent och mottagare av Anders Walls stiftelses stipendium 2023 är Sigfrid Stjärnholm, student vid masterprogrammet i fysik med inriktning mot kärn- och partikelfysik.

Parallellt med studierna har Sigfrid Stjärnholm arbetat som bland annat forskningsassistent vid institutionen för fysik och astronomi och varit involverad i det internationella lceCube­samarbetet som driver lceCube Neutrino Observatory i Antarktis, världens ledande neutrinoobservatorium.

Sigfrid Stjärnholm har genom hela sin studietid hållit hög nivå, fått högsta betyg i alla kurser och dessutom hunnit vara studentrepresentant i programråden för både kandidatprogrammet och masterprogrammet i fysik, vice ordförande i studierådet för fysikstudenter och aktivt engagerad i Norrlands nation. Utanför den akademiska världen driver han IT-konsultföretaget Stjärnholm Consulting vilket visar prov på hans entreprenöriella förmåga. Företaget utvecklar programvara inom e-handel som används av stora företag.

Sigfrid Stjärnholm har förutsättningar att bli en förstklassig forskare. Han är analytisk, självständig och uppnår resultat inom sitt område. Genom sina prestationer och sitt engagemang är han en utmärkt förebild för andra studenter och en välförtjänt mottagare av stipendiet.

Årets Uppsalastudent

Anders Walls stiftelses stipendium – Årets Uppsalastudent – utlyses varje år i syfte att främja unga människors insatser vid Uppsala universitet i en anda av entreprenörskap och kreativt tänkande. Stipendiet delades ut första gången år 2000.

Årets stipendiat Sigfrid Stjärnholm kommer uppmärksammas vid Uppsala universitets födelsedag i universitetshusets aula den 9 oktober. Stipendiet överlämnas vid Anders Walls stiftelses årliga stipendieutdelning den 8 mars i Stockholm.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin